In Maastricht en omgeving zijn er afzettingen uit het Krijt tijdperk te vinden. In de ENCI groeve in Maastricht wordt de kalksteen afgegraven voor cement. Deze groeve is al decennia een zeer geliefde plek om fossielen het het Maastrichtiaan te verzamelen. Een aantal keren per jaar is er een zoekexcursie in deze groeve.
Vanaf 2006 moet men lid zijn van de NGV afdeling Limburg om aan de ENCI excursies deel te nemen! Zie voor meer informatie: http://www.ngvafdelingen.nl/?page_id=50
In de ENCI groeve zijn vaak "grotten" zichtbaar. Dit zijn echter geen echte grotten, maar gangenstelsels die door de mens zijn gegraven (vanaf de middeleeuwen) voornamelijk om ondergronds bouwmateriaal te winnen.
De ENCI groeve blijft nog open tot uiterlijk 2018.
De vondsten in de groeve ENCI bestaan uit bivalven, gastropoden, koralen, zee-egels, haaientanden en andere fossielen uit het Krijt tijdperk. De vondsten verschillen sterk per laag. In de ENCI groeve zijn de meeste fossielen bovenin de groeve te vinden in het zogenaamde Meerssen pakket. Deze laag is ook erg rijk aan bryozoa. Soms worden er ook resten van een Mosasaurus gevonden. In 1998 is de beroemde Bèr hier opgegraven.
Er staan 329 foto's van fossielen van deze vindplaats in het
Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de
soortenlijst van ENCI.
De ENCI groeve is te vinden in de Pietersberg te Maastricht. Deze is te bereiken via de zuidelijke "rondweg" in Maastricht. De ENCI groeve staat aangegeven. Voor instructies en uitgebreide routebeschrijving, zie verder de bovenstaande website van de NGV Limburg.