paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Beginnen met fossielen zoeken

Vaak komt de vraag van beginnende verzamelaars: Hoe begin ik met het verzamelen van fossielen? De eenvoudigste manier is om eerst eens mee te gaan met een ervaren fossielenzoeker. Verder is het van belang om te letten op de veiligheid en om vanaf begin af aan je verzameling goed bij te houden.
 

Waar beginnen?

Lidmaatschap bij een vereniging is ideaal om geïntroduceerd te worden in het wereldje.
Om te beginnen neem je het best deel aan enkele georganiseerde excursies. Hiermee leer je het snelst de kneepjes van het vak.
Zie de Verenigingen pagina.
 

Veiligheid

Probeer steeds vergezeld te zijn van een ervaren persoon. Niet overal is het even veilig om te verzamelen.Hou er rekening mee dat mobiele telefoons vaak niet werken op afgelegen plaatsen.

Een gouden raad voor elke verzamelaar is: nooit alleen op excursie gaan. Sommige rotsen kunnen instabiel zijn, een zandige ondergrond kan veranderen in drijfzand en bij de kust heb je te maken met getijden. Gebeurt er iets, dan is er steeds hulp aanwezig, of kan de ander de hulpdiensten verwittigen.

Let ook op de plaatselijke regels wat betreft toegang en veiligheid ter plaatse. Neem steeds je afval terug mee naar huis. Hierdoor blijft de verzamelplek ook prettig voor andere verzamelaars. 

Zie ook het artikel over Veiligheid.
 

Hoe wetenschappelijk verzamelen?

Noteer steeds bij je gevonden fossielen de naam van de vindplaats en eventueel de laag waarin het fossiel werd gevonden. Ken je die niet, neem dan enkele foto’s van het lagenpakket of neem een monster van de laag. Dit om ervoor te zorgen steeds te kunnen achterhalen (aan de hand van microfossielen) uit welke stratigrafische laag je fossiel komt. Dit kan heel belangrijk zijn indien later zou blijken dat je fossiel enige wetenschappelijke waarde heeft. Want een fossiel zonder stratigrafische info is waardeloos.

Besef dat het verzamelen van fossielen geen bezigheidstherapie is, maar een wetenschap. Door onverantwoord te verzamelen kan je belangrijke informatie vernietigen. Als amateur kan je gerust jouw steentje bijdragen aan deze wetenschap, alleen al maar door op een correcte manier te verzamelen.

Zie ook het artikel over de Eigen Verzameling.


Materiaal

Gebruik het juiste materiaal bij het zoeken naar fossielen. Voor het zoeken naar fossielen in zand gebruik je het beste een zeef. Een zeef met maaswijdte van 5mm is ideaal om te beginnen. Echter is een 3mm zeef ook aan te raden. Heel droog zand kan zelfs worden gezeefd op 1mm. Natuurlijk afhankelijk van wat je kan en wil vinden.

Een geologenhamer is onmisbaar voor kalk en hardere gesteenten. Een hamer en beitel kunnen eveneens dienst doen.

Klei is lastig op lokatie te zeven. Het beste is de fossielhoudende klei mee naar huis nemen in puinzakken (te koop bij elke doe-het-zelver) en thuis kurkdroog laten worden. Dan in water zeven met een maaswijdte van 1mm. In klei blijven de kleinste fossielen meestal heel goed bewaard.

Voor meer informatie over Velduitrusting.

Met dank aan Pieter de Schutter voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop