paleontica-logo

 

Eben-Emael

Naam: Eben-Emael, België
Status: Open
Kwetsbaarheid: Licht kwetsbaar

In de omgeving van Eben-Emael zijn er afzettingen uit het Krijt tijdperk te vinden, ontsloten in verschillende groeves en kleinere, al dan niet tijdelijke, ontsluitingen. De twee voornaamste locaties zijn de groeves CBR Romontbos en Marnebel.

CBR Romontbos:

Het is tegenwoordig (2024) bijna onmogelijk om toestemming te krijgen voor deze groeve, maar de BVP (Belgische Vereniging voor Paleontologie) Heeft wel toegang tot deze groeve organiseert meerdere keren per jaar excursies naar deze groeve. https://paleontologie.be/excursies-activiteiten/

 

Marnebel:

Het is tegenwoordig ook bijna onmogelijk om toestemming te krijgen voor deze groeve, verenigingen die regelmatig toestemming voor deze groeve krijgen zijn mij onbekend. 

 

Vondsten

De vondsten in deze formaties bestaan uit diverse bivalven, zee-egels, soms haaientanden en andere fossielen uit het Krijt tijdperk. Er zijn ook enkele vondsten bekend van botmateriaal van Mosasaurus en schildpad. 

Er staan 149 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Eben-Emael.

Route

Eben-Emael ligt in het oosten van Vlaanderen, in de provincie Limburg, vlakbij Maastricht. De Marnebel groeve ligt ten oostzuidoosten van Eben-Emael, CBR Romontbos ten zuidwesten van het dorp.

 

Literatuur over deze locatie

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: ENCI

Fossielenlocatie: Genk

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop