paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Over Fossiel.net

De website Fossiel.net bestaat sinds 2002 en is ontstaan uit de persoonlijke hobby website over fossielen van Herman Zevenberg (webmaster). Destijds was er weinig op internet te vinden in het Nederlands. De site werd snel uitgebreid en groeide uit tot het huidige portal en informatiesysteem op het gebied van Geologie en Paleontologie. In 2019 is de website verhuist naar www.paleontica.org en sindsdien wordt de website beheerd door de Stichting Paleontica.

Doel

Fossiel.net heeft tot doel een kennis- en communicatieplatform te bieden.

Stichting Paleontica

Sinds 26 augustus 2019 zijn wij een ANBI stichting onder de naam "Stichting Paleontica"

Het doel van de stichting is een brug slaan tussen amateurs en professionals, en tussen beginners en gevorderden. Stichting Paleontica is een onafhankelijke en non-profit organisatie.

De stichting heeft ten doel informatie over geologie en fossielen op te bouwen en beschikbaar maken voor het grote publiek; de mogelijkheid bieden om te discussiëren en netwerken op te bouwen rond paleontologie en verwante onderwerpen; en contacten tussen amateurs en academici te stimuleren en faciliteren.

De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door middel van een website met informatie en webforum en de organisatie van paleontologische evenementen.

De activiteiten van de stichting, evenals ook partijen waarmee de stichting eventueel samenwerkt (onder ander voor samenwerking, sponsoring, reclame, etc), dienen wetenschappelijk en ethisch verantwoord te zijn.* . Hierbij dient de stichting te handelen in de geest van de Belgische deontologische code voor aardwetenschappen en zal de stichting alleen samenwerken met andere partijen die dit ook doen.

Geschiedenis

De site Fossiel.net is gestart in 2002. Op dat moment omvatte de website een bio, wat informatie over het persoonlijk onderzoek van de webmaster, een kleine database met vindplaatsen en foto's, en een gastenboek. Op de frontpagina werd een feed van fossielen-gerelateerde nieuwsfeiten voorzien. Een impressie van de website zoals heb begonnen is kan je hier zien:


Fossiel.net in 2002

Reeds vrij vroeg werd de website uitgebreid met een forum, dat snel populair werd. Er werd een onderdeel voor kinderen toegevoegd, en de website werd voorzien van een zoekfunctie en -voor de belangrijkste onderdelen- een vertaling naar het Engels. Inhoudelijk werd initieel vooral ingezet op het uitbouwen van informatiepagina's, vindplaatsen en een determinatiesysteem. Het nieuwe forum bracht al snel wat meerwerk met zich mee, en Frederik Lerouge werd bij het project betrokken om het forum in goede banen te leiden. Het Fossiel.net team was een feit.


Fossiel.net in 2004

Het jaar 2005 werd ingeluid met een nieuwe vormgeving voor de hoofdpagina. Deze zou uiteindelijk meer dan 8 jaar meegaan. In de zomer van 2005 werd een nieuwe forumbeheerder aangesteld, Pieter De Schutter. Ook in 2005 werd een eerste activiteit georganiseerd in het Museum van Maastricht, gevolgd door een gesmaakte tocht in 2006 naar het zuiden van België. De community achter fossiel.net was intussen stevig gevormd, erg divers en levendig. Doorheen de jaren groeide de website aan een stevig tempo. 


Fossiel.net in 2006

Het tienjarig bestaan van de website is gepast gevierd door in 2012 in partnerschap met HONA een eigenzinnige fossielenbeurs te organiseren. Na bijna 7 jaar trouwe dienst was het tijd voor Pieter om zich op andere manieren te engageren. Op dat ogenblik was al een tijdje duidelijk dat zowel de architectuur als de layout reeds enkele jaren verouderd was, en toen in 2012 Richard Lausberg aan het team werd toegevoegd, kreeg ook de vernieuwing van de website een nieuwe impuls. Na meer dan een jaar hard werk achter de schermen werd een volledig vernieuwde website gelanceerd eind oktober 2013. Bij de voorstelling van de nieuwe website op de aansluitende fossielenbeurs, werd meteen ook Johan Vellekoop als vierde teamlid voorgesteld. 

Deze Fossiel.net v2.0 heeft niet enkel een grondige makeover van de layout meegekregen, ook onder de motorkap is alles vernieuwd. De kern van de website omvat verschillende informatie-databases, die vanaf nu ook allemaal gekoppeld zijn. Daarnaast is vrijwel de gehele site nu ook in het Engels beschikbaar. 


Fossiel.net in 2014

Op 4 april 2018 kwam Ante de Baas bij het team. Hij zal zich vooral bezig gaan houden met de vernieuwing van de website. 

Op 26 augustus 2019 is de Stichting Paleontica opgericht. Vanaf dit moment wordt Fossiel.net beheerd door deze stichting. Later dat jaar, op 10 november, werd het volledig vernieuwde forum gepresenteerd, op de PaleoTime-BE fossielenbeurs in Herselt (België). Het nieuwe forum heeft niet alleen een moderner en frisser uiterlijk, er zijn ook tal van nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zoals notificaties per topic en forum, privé berichten en een rich text editor.

Op donderdag 21 oktober 2021 werd een volledig vernieuwe versie van de website gelanceerd, Paleontica v5.0. De nieuwe website is van de basis af opnieuw opgebouwd, heeft tal van nieuwe features en is mobiel- en tablet vriendelijk.

Paleontica in 2021

 

Een blik in de toekomst

We werken doorlopend aan een verdere vernieuwing en professionalisering van de website, zo zijn we op dit moment bezig de verdere uitbouw van het communicatieplatform en de partnerschappen.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

10.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop