paleontica-logo

 

Deze locatie is gesloten

Rooth

Naam: Rooth, Nederland
Status: Gesloten
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Van april t/m oktober bieden Ankerpoort NV en Stichting het Limburgs Landschap de mogelijk om elke zaterdag Groeve 't Rooth te bezoeken. De openstelling wordt begeleid door de NGV afdeling Limburg. Men hoeft overigens geen lid te zijn van de NGV om aan de excursies deel te nemen. De groeve is niet zo groot, en het is hier ook geschikt om met kinderen (liefst vanaf 10 jaar) te zoeken. Neem daarbij wel strikt de Bezoekregels in acht. Iedere bezoeker dient zich bij binnenkomst in de groeve in te schrijven. Vooraf aanmelden is alleen nodig vanaf 10 personen. Dit kan via groeve@ankerpoort.com.

Sinds half 2009 is de winningsmethode veranderd. Daardoor is er (soms veel) minder losse kalksteen beschikbaar waarin bezoekers mogen zoeken naar fossielen. De voorraad die er ligt wisselt ook van week tot week van samenstelling. Dat betekent dat er de ene week veel fossielen worden gevonden en de andere week vrijwel geen. Helaas is nauwelijks aan te geven hoe de situatie op zaterdag is, omdat dat volledig afhankelijk is van de productie.

Zie hiervoor: http://www.limburg.geologischevereniging.nl/extra2.php?afdeling=limburg. Hier staan ook de bezoekregels.

Update 2016: de groeve wordt tot nader order niet meer opengesteld voor zoekers

 

Vondsten

De vondsten in de groeve 't Rooth bestaan uit belemnieten (o.a. Belemnitella junior), bivalven (o.a. kammossel Alectryonia Ungulata), bryozoa, koralen, kleine sponsjes (Porosphaeridae globularis), zee-egels (o.a. Hemipneustes), haaientanden (zeldzaam), foraminiferen (o.a. Lepidorbitoides socialis) en serpuliden. De vondsten verschillen sterk per laag. Scharen van krabben (Protocalianassa faujasi) komen vrij algemeen voor.

Er staan 68 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Rooth.

Route

De groeve bevindt zich ten oosten van Maastricht bij Cadier en Keer. Voor instructies en routebeschrijvingen, zie verder de bovenstaande website van de NGV afdeling Limburg.

Literatuur over deze locatie

  • Wallaard et al., 2019: A new species of dercetid (Teleostei, Aulopiformes) from the type Maastrichtian of southern Limburg, the Netherlands
    Netherlands Journal of Geosciences, Volume 98, e2. https://doi.org/\r\n10.1017/njg.2019.1
    toegevoegd door: FossilDude

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: ENCI
Fossielenlocatie: Eisden

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop