paleontica-logo

 

Dorset coast

Naam: Dorset coast, Verenigd Koninkrijk
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

In Dorset zijn veel kustkliffen met gesteenten uit het Jura en Krijt tijdperk. De sedimenten bestaan voornamelijk uit lagen klei, kalksteen en siltsteen die elkaar afwisselen.

In deze sedimenten zijn diverse sauriërs gevonden zoals een Ichthyosaurus. Doordat er constante erosie van de zeekliffen is, worden er steeds nieuwe fossielen ontsloten.

Vondsten

Ammonieten, belemnieten, bivalven (oesters), brachiopoden, en andere fossielen uit de Jura en Krijt tijdperken. Soms worden er ook resten van reptielen en zoogdieren gevonden.

Er staan 19 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Dorset coast.

Route

De volgende vindplaatsen bevinden zich allemaal aan de kust:

 • Burton Bradstock Vlakbij een tankstation op de hoofdweg van Burton Bradstock is een weg naar het strand. De kalksteen uit het Jura tijdperk bevat hier veel fossielen van ammonieten en soms visresten.
 • Charmouth Het strand van Charmouth is gemakkelijk te bereiken via de "lower sea lane" waar een parkeerplaats is. Neem de brug over de rivier als je richting Stonebarrow gaat. Tussen Black Ven en Stonebarrow kunnen veel soorten fossielen worden gevonden, voornamelijk van kleine ammonieten. Bij Black Ven kunnen deze direct in de kleilaag worden gezocht. Bij Black Ven en Stonebarrow komen ook fossiele botten van Ichthyosaurus voor. De gesteenten zijn gevormd in het Juratijdperk.
 • Lyme Regis Vanaf de haven van Lyme Regis zijn de Church Cliffs te bereiken door richting Charmouth te lopen langs het strand. Op het strand zijn grote afdrukken ammonieten te zien in grote blokken steen. Het beste kun je zoeken bij ingestorte delen van de klif. In de zachte kleilagen kan ook gezocht worden op het strand. Hierin kunnen diverse soorten ammonieten en schelpen gevonden worden. Soms worden er ook fossiele vissen gevonden. De fossielen stammen uit het Jura tijdperk.
  De andere kant op kom je bij Chippel Bay. Bereikbaar door vanuit Charmouth door Lyme Regis te rijden, en na het centrum boven op de heuvel linksaf te gaan bij het bordje 'Monmouth Beach'. Vanaf de parkeerplaats over het strand naar rechts lopen. Er kunnen hier botten van Ichthyosaurus en andere reptielen worden gevonden op het strand. Brachiopoden en ammonieten uit het Jura tijdperk zijn minder zeldzaam.
 • Osmington Mills Bereikbaar vanaf de A353 en dan richting Osmington Mills. Op het strand richting Ringstead lopen, naar het oosten. Er kunnen hier sporenfossielen worden gevonden. In de hardere blokken op het strand bij Black Head, die van boven komen, bevatten fossiele oesters, serpuliden, zee-egels en ammonieten uit het Jura tijdperk.
 • Swanage Volg de bordjes "beach" in Swanage en je komt uit bij een parkeerplaats. Vanaf daar naar het oosten lopen over het strand tot de hoge kliffen. Er komen zandsteen en kalksteen uit het Krijt tijdperk voor waarin diverse fossielen gevonden kunnen worden.
 • Seatown Bereikbaar via de smalle weg tegenover "Castle Inn" in Childeock. In Seatown is een parkeerplaats. Je kunt kiezen om of naar de "Golden Gap" te gaan, of naar "Ridge cliff". Er kunnen belemnieten, ammonieten, gastropoden, bivalven en brachiopoden gevonden worden. Ook in de kleilagen komen fossielen voor uit het Jura tijdperk.
 • Bowleaze Cove De punt Redcliff is bereikbaar vanuit Weymouth. Parkeren kan aan het einde van de 'Bowleaze - Coveway' weg. Vanaf daar naar het oosten lopen. Hier kunnen diverse fossielen zoals oesters, ammonieten en bivalven worden gevonden in de Oxford Clay (Jura tijdperk) op het strand. In het verleden zijn er ook resten van krokodillen en ichthyosaurus gevonden. Bowleaze Cove zelf, westelijk van Osmington Mills, heeft ontsluitingen in de Kimmeridge clay op het strand. Er kunnen hier ammonieten, bivalven en sporenfossielen worden gevonden.
 • Ringstead / White Nothe De parkeerplaats is bereikbaar via de tolweg vanaf de A353 naar Ringstead (ten zuiden van Poxwell). Volg de weg tot bovenaan de heuvel en ga scherp naar rechts. Bij de klif naar het oosten lopen over het strand. Er kunnen hier oesters, brachiopoden en ammonieten uit het Jura tijdperk worden gevonden in de "Kimmeridge clay" die op het strand ontsloten is. Ook kunnen er koralen en sporen fossielen worden gevonden in de lagen erboven. Verderop richting White Nothe zijn sedimenten uit het Krijt tijdperk ontsloten. Deze leveren fossielen op zoals ammonieten en zee-egels.
 • Lulworth Cove Gemakkelijk te vinden door het volgen van de bordjes. Er is een 'fossiel bos' te zien, maar deze is alleen bereikbaar als er geen militair oefeningen zijn. Er zijn hier diverse sedimenten uit het Krijt tijdperk ontsloten waarin een grote variëteit fossielen is te vinden.
 • Wyke Regis Bereikbaar door vanuit Weymouth richting Portland te gaan. Halverwege is een parkeerplaats aan de rechterkant met een informatie centrum. Er kan zowel aan de oostkant als westkant worden gezocht. Bij Ferry bridge zijn kleilagen ontsloten met fossielen. Er kunnen oesters, bivalven, ammonieten en serpuliden worden gevonden uit het Jura tijdperk.
 • East Fleet: Als je via de East Fleet Camping bent naar het Coast Path loopt, rechts af richting het westen lopen, de Fleet aan je linker hand. Dan via het voetbalveld wandelen en als je dan op een gegeven moment rechts de oude East Fleet Church hebt, links af het strandje opgaan. Je kunt daar over het hek stappen via opstapjes.
 • Kimmeridge Bereikbaar door te parkeren bij de Kimmeridge Bay en vanaf daar naar het oosten te lopen. Dit is echter een lange wandeling. Let op de getijden! In de "Kimmeridge Clay" kleilagen zijn ammonieten te vinden uit het Jura tijdperk.
 • Durlston Bay Bereikbaar via "Durlston Country Park". Hier is een grote parkeerplaats. Loop vanaf hier naar beneden naar het strand. In het midden van Durlston Bay is op strandniveau de zogenaamde "mammal bed" ontsloten.

Literatuur over deze locatie

 • Lord, A.R., Davis, P.G., 2002: Fossils from the Lower Lias of the Dorset Coast
  The Palaeontological Association. ISBN : 978-1-4443-3774-7. 444 p.
  toegevoegd door: rebel

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

10.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop