paleontica-logo

 

Middle Vistula

Naam: Middle Vistula, Polen
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Middle Vistula is een in de literatuur gebruikelijke aanduiding voor een regio rijk aan ontsluitingen van Boven Campaniaan en Onder Maastrichtiaan kalksteen en verkiezelde kalksteen (in het Pools aangeduidt als 'opoka'). Het gaat om de regionale lithologische eenheden 'Piotrawin Opoka', 'Solec Opoka' en 'Dziurków Opoka'.

Ten oosten van de plaats Lipsko zijn op verschillende plaatsen langs de rivier de Wisla (in het Engels Vistula) oude en nog werkzame groeves, waar (gedeelten van) dit gesteentepaket zijn ontsloten. Daarnaast zijn er langs de Wisla zelf enkele natuurlijke ontsluitingen en zijn er geregeld tijdelijke onsluitingen bij werkzaamheden.

De Poolse opoka is hard maar er zijn verschillende niveau's met redelijk grote concentratie fossielen. Het gaat voornamelijk om sponzen, bivalven (onder andere inoceramids) en ammonieten. Verder worden er op enkele plekken ook belemnieten en zee-egels gevonden.

Vondsten

Vele sponzen en ammoniets, verder bivalven, gastropoden en zee-egels.

Er staan 0 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Middle Vistula.

Route

Ten oosten van Lipsko zijn er verschillende ontsluitingen, onder ander een actieve groeve bij Dziurków en verschillende kleine, verlaten groeves bij Raj en Kamień. Bij Piotrawin en Przedmieście zijn grote verlaten groeves. Vooral in de groeve bij Piotrawin komen behoorlijk veel ammonieten voor en worden bijvoorbeeld ook grote zee-egels gevonden (Echinocorys sp.).Bij Kłudzie, aan de westoever van de Wisla, zijn verschillende natuurlijke ontluitingen.

In het verleden zijn ook mosasaurustanden gevonden de opoka-afzettingen uit deze omgeving.

Verder komen er door de hele omgeving tijdelijke onsluitingen voor, waarbij geregeld fossiel-rijke lagen ontsloten zijn.

Literatuur over deze locatie

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Oostende

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop