HOME Fossielen locaties Kolbay, Kazachstan
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Kolbay
  Kazachstan

Toegevoegd:
mei 2019
Aangepast:
mei 2019

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Op een naar het westen uitstekend punt van de kliffen van het Ustyurt Plateau is de zogenaamde Kolbay sectie, een opeenvolging van mid-Krijt afzettingen rijk aan haaientanden en ammonieten

De Kolbay sectie omvat ongeveer 90 meter strata van mid Krijt (boven Albiaan tot onder Cenomaniaan) ouderdom, afgedekt door de Neogene kalkstenen van het Ustyurt Plateau. De sectie, en de ammonieten die er in voorkomen, zijn beschreven door Kennedy et al. (2008). Een deel van de haaientanden assemblage is beschreven door Siversson et al. (2013). Drie lagen zijn relatief rijk aan haaientanden, op 44,5, 47,4 en 51,6 meter boven de basis van de sectie. De onderste van deze lagen is een fosfatische lag deposit, rijk aan enigsinds verrolde haaien- en roggentanden. De twee hogere lagen bestaan uit fijne zandsteen, met goed bewaarde, grote haaientanden en resten van vissen en reptielen. De haaientanden zijn vooral te vinden op de stijle hellingen, of op de plekken waar de Krijt afzettingen beschermd zijn door de Neogene kalksteenbanken. Over een afstand van ongeveer 6 km zijn er verschillende plekken waar onverweerde Krijtlagen te vinden zijn met goed bewaarde fossielen, voornamelijk op de zuid en zuidwest gerichte hellignen. De haaientanden lagen zitten tussen twee lagen met ammonieten. In het onderste pakket zit de "Placenticeras laag", die de laat Albiaan Mortoniceras (Subschloenbachia) perinflatum Zone omvat (Kennedy et al. 2008). Tussen de bovenste haaientandenlagen zit de "Schloenbachia laag", met veel ammonieten, hoofdzakelijk Mantelliceras lymense en Algerites ellipticus, typisch voor de Neostlingoceras carcitanense Subzone van de vroeg Cenomaniaan Mantelliceras mantelli Zone. De fossielen van de Kolbay sectie zijn dus laat Albiaan of vroeg Cenomaniaan. 


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Kolbay sectie ligt op de westelijke flank van het Ustyurt Plateau, ongeveer 75 km ten noordoosten van het plaatsje Uzen. 

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Ammonieten, haaientanden en roggentanden

Er staan 1 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Kolbay Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

  • Kennedy, W.J., King, C., Ward, D.J., 2008: The upper Albian and lower Cenomanian succession at Kolbay, eastern Mangyshlak (southwest Kazakhstan)
    Bulletin de l’Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique, Sciences de la Terre 78, 117–147.
    Geplaatst door
  • Siverson, M., Ward, D.J., Lindgren, J., Kelley, L.S., 2013: Mid-Cretaceous Cretoxyrhina (Elasmobranchii) from Mangyshlak, Kazakhstan and Texas, USA
    Alcheringa An Australasian Journal of Palaeontology. DOI: 10.1080/03115518.2012.709440
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Colofon

Met dank aan Philip A Schmitz

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN