paleontica-logo

 

Gorges du Verdon

Naam: Gorges du Verdon, Frankrijk
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

In de Gorges du Verdon in het zuidoosten van Frankrijk zijn diverse afzettingen uit het onder Krijt tijdperk te vinden waarin fossielen te vinden zijn. Er zijn lagen ontsloten uit het Berriassien, Valanginien, Hauterivien, Barremien, Aptien en Albien.

Zie ook de GEA uitgave "Het onder-Krijt van de Provence" van maart 1988.

De Gorges du Verdon liggen in het Geologisch reservaat van de Haute Provence. Dit is met 150000 hectare het grootste geologisch reservaat van Europa. In dit reservaat zijn vele interessante formaties en opgravingen te zien. 

Op sommige plekken is zoeken van fossielen geheel verboden, in de rest van het reservaat is het toegestaan om op kleine schaal, zonder gereedschap fossielen te zoeken in materiaal wat door natuurlijke erosie is losgekomen. Overal in de omgeving zijn folders te krijgen waarin de interessante punten in het reservaat zijn beschreven.

Vondsten

De vondsten bestaan voornamelijk uit gastropoden, bivalven, zee-egels. Ammonieten en nautilussen kunnen ook gevonden worden.

Om de vondsten te kunnen determineren is het van belang de precieze laag te noteren waar de fossielen in gevonden zijn. Een stratigrafische tabel is hierbij nodig.

Er staan 4 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Gorges du Verdon.

Route

De Gorges du Verdon zijn te vinden op ongeveer 75 kilometer ten noordwesten van Cannes. Hieronder volgt een opsomming van gebieden waar de afzettingen zijn ontsloten, maar er zijn natuurlijk op veel meer plekken ontsluitingen te vinden. De beste lagen om te zoeken zijn de zachtere kleiige (grijs) en mergelige (gele) lagen tussen de hardere kalkbanken. Het betreft ruwweg het gebied tussen Draguignan in het westen en Castellane in het oosten.

 • 1. Hyeges Ligt ten noordwesten van St. Andre les Alpes. Aan de rechterkant van de weg D419 naar Hyeges zijn mergelafzettingen ontsloten waarin belemnieten en ammonieten gevonden kunnen worden. Ten noorden van het dorpje zijn ook nog hellingen ontsloten, maar hier heb ik niet gezocht. Deze hellingen zijn prachtig geplooid (zie foto).
 • 3. Courchons Ga vanaf St. Andre naar het zuiden langs het meer. Iets na het verlaten van St. Andre rechts een onverhard pad nemen. Na een half uur komt men helemaal boven. Vlakvoor het min of meer verlaten dorpje zijn aan de linkerkant hellingen waar kleine ammonietjes gevonden kunnen worden.
 • 4. Lac de Castillon Aan de oevers van Lac de Castillon tussen St Andre les Alpes en de brug Pont Julien zijn ammonieten te vinden. Ook hele kleine ammonietjes tussen het grind aan de oevers van het meer.
 • 5. Angles Op de weg van Pont St. Julien naar Angles zijn langs de weg hele laagpakketten ontsloten. Dit is de typelocatie van het Barremien. Hierin kunnen onder andere ammonieten gevonden worden.
 • 6. Vergons Hier ben ik zelf niet geweest.
 • 7. Col des Leques (ten noordwesten van Castellane) Hier is een opgraving van sirenen (zeekoeien) te zien die stammen uit het Eoceen, en 40 miljoen jaar oud zijn. In een bepaalde laag is een opeenhoping van skeletten van zeekoeien ontstaan. De wand is afgedekt met glas, maar is prima te zien. Vanaf de Col is het ongeveer 30 minuten lopen. Het pad begint naast de camping. Zoeken is hier verboden! In het Musée Sirenes & Fossiles in Castellane kun je meer over deze opgraving te weten komen.
 • 8. La Palud Volg de D23 naar het zuidwesten, ongeveer 1 kilometer. Op de mergel en kalksteen hellingen aan de rechterkant van de weg zijn zee-egels te vinden.
 • 9. Trigance Ten zuidwesten van Castellane langs de D90 ten zuiden van Trigance zijn in mergelafzettingen aan de oostzijde van de weg zee-egels en bivalven te vinden.
 • 10. Bauduen Ligt bij Lac de Ste Croix. Hier ben ikzelf niet geweest.
 • 11. Tijdelijke vindplaats (2004): Camping du Lac vlakbij Esparron-du-Verdon
  De camping wordt momenteel opgeknapt, en daardoor liggen soms kalksteenlagen ontbloot aan de oppervlakte en kan je makkelijk fossielen vinden. Er zijn fossielen te vinden direct aan de oppervlakte, maar ook na wat hak- en breekwerk in de kalksteenlagen zelf. Er zijn diverse ammonieten gevonden waaronder ééntje van wel 40cm groot en vrijwel compleet. Hier ben ik zelf niet geweest.
 • 12. Tussen Castellane en Rougon ligt de Camping Municipal Verdon Carajuan aan de D952. Tegenover deze camping is een parkeerplaats. Aan de rechterzijde van de parkeerplaats loopt er een wandelpad naar boven. Na enkele honderden meters volgt er een splitsing. Hier start een prachtige rondwandeling van 5 kilometer. Rondom het wandelpad liggen mergelachtige stenen waaruit met name ammonieten tevoorschijn komen. Als het wandelpad verlaten wordt liggen er ook soms losse exemplaren en tevens bivalven.

Literatuur over deze locatie

  Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Kolbay
Fossielenlocatie: Digne-les-Bains

Fossielenlocatie: Tuzbair

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

5.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop