HOME Fossielen locaties De Slufter, Nederland
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  De Slufter
  Nederland

Toegevoegd:
augustus 2016
Aangepast:
augustus 2016

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

De Slufter is een natuurgebied op Texel waar min of meer vrij in gewandeld mag worden. (De duinen, met begroeiing, mogen niet beklommen worden, maar dit is ook niet nodig bij het zoeken van fossielen). De Slufter is een gebied wat grotendeels is omsloten door duinen, maar toch in verbinding staat met de Noordzee. Daardoor is het gebied aan getijde onderhevig. Er ontstaat een levendig duinengebied met begroeide en onbegroeide delen, droge en natte, kalkrijke en kalkarme, humusrijke en humusarme grond. Deze overgangen leveren vooral heel typische flora op. Om voldoende bescherming te houden tegen de zee, ondanks dit 'gat' in onze waterwering ligt er een lage zanddijk (uit begin 1600) rond De Slufter.

Er kunnen schelpen uit het Pleistoceen gevonden worden, en sporadisch treft men er vuursteen zee-egels aan uit het boven-krijt. Onderstaande link bevat nieuws over een bijzondere zee-egel gevonden bij de slufter: LINK  


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Vanaf de TESO (de veerboot die u van Den Helder naar Texel brengt) gezien rijdt u richting De Cocksdorp. Vanaf het moment dat u op de Postweg rijdt neemt u de 2e afslag links. Dit is de Slufterweg. Dit kunt u volgen tot u een dijk ziet. Als u recht af gaat ziet u een café (Café de Slufter). Daar is vaak wel parkeergelegenheid. Tegenover het café bevind zich en trap die de dijk op gaat. Zodra u over de dijk bent bevind u zich in De Slufter.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Veelal Pleistoceen (schelpmateriaal) en er worden met enige regelmaat zee-egels en zee-egel afdrukken gevonden (vermoedelijk uit het bovenkrijt).

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Vliestroom
Museum: Ecomare

Colofon

Met dank aan Hidde Bakker

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN