paleontica-logo

 

Isle of Wight

Naam: Isle of Wight, Verenigd Koninkrijk
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Op het eiland Isle of Wight zijn ontsluitingen te vinden in sedimenten uit het Krijt tijdperk en het Paleogeen. Isle of Wight staat vooral bekend om zijn dinosaurusvondsten uit de Wealden formatie.

Vondsten

Diverse fossielen uit het Krijt tijdperk zoals ammonieten, zee-egels, sponzen, bivalven en brachiopoden. Ook kunnen er resten van dinosauriërs en reptielen worden gevonden. In de lagen uit het Paleogeen tijdperk kan men bivalven en brachiopoden vinden.

Er staan 1 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Isle of Wight.

Route

De volgende vindplaatsen bevinden zich allemaal aan de kust:

 • Bembridge
  Bereikbaar via de trap bij het gebouw van de kustwacht. Hier kunnen bivalven en brachiopoden gevonden worden uit het Paleogeen tijdperk.
 • Rocken End (St. Catherine's point)
  Bereikbaar via de westkant van de "Sandrock Road" ten westen van Niton. Vanaf daar is het nog 3 kilometer lopen naar Rocken End. In de mergel met glauconiet zitten fosfaatknollen met fossielen uit het Krijt tijdperk. Er kunnen ammonieten, bivalven, gastropoden en brachiopoden gevonden worden.
 • Whale Chine
  Bereikbaar via de parkeerplaats bovenaan de klif. Naar beneden lopen via de trap en op het strand naar het westen lopen. In de bruine modderige zandsteen uit het Krijt tijdperk zitten knollen (concreties) waar ammonieten en bivalven in gevonden kunnen worden. Als je doorloopt kom je uiteindelijk bij Shepherd's Chine. In de kleilagen die hier zijn ontsloten kun je bivalven, gastropoden, brachiopoden, serpuliden en koralen vinden.
 • Whitecliff Bay
  Bereikbaar via weg B3395 van Shanklin naar Culver Down. Op het strand richting Bembridge lopen. Er zijn hier diverse fossielen te vinden uit het Krijt tijdperk zoals oesterachtigen.
 • Yaverland
  Bereikbaar via de parkeerplaats aan de kust. De gekleurde zandsteenlagen (Wealden) bevatten resten van dinosauriërs, krokodillen, schildpadden en vissen. Ook worden er plantenresten gevonden. In de kalksteenlagen kunnen bivalven worden gevonden. Bij Culver Cliff kunnen in de kalksteen ammonieten, bivalven, sponzen en zee-egels gevonden worden.
 • Blackgang Chine
  Bereikbaar door langs het strand te lopen vanaf Shepherd's Chine of Whale Chine. Diverse schelpen en sporenfossielen kunnen hier gevonden worden uit het Krijt tijdperk.

Literatuur over deze locatie

 • Ristevski, J., Young, M.T., Brandalise de Andrade, M., Hastings, A.K., 2018: A new species of Anteophthalmosuchus (Crocodylomorpha, Goniopholididae) from the Lower Cretaceous of the Isle of Wight, United Kingdom, and a review of the genus
  Cretaceous Research 84, p. 340-384. doi:10.1016/j.cretres.2017.11.008
  toegevoegd door: FossilDude

 • Smith, A.B., Batten, D.J., 2002: Fossils of the Chalk, 2nd edition
  Wiley–Blackwell, 384 p. ISBN0901702781
  toegevoegd door: webmaster

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

10.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop