paleontica-logo

 

Deze locatie is gesloten

Chaumont-en-Vexin

Naam: Chaumont-en-Vexin, Frankrijk
Status: Gesloten
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Ten zuiden van het dorpje Chaumont-en-Vexin ligt een oude zandgroeve, waarin zandige kalkstenen uit het onder- en midden Lutetiaan ontsloten waren. Deze locatie, die ook wel de "Darcy-site" genoemd wordt, naar de voormalige eigenaar, was rijk aan fossiele schelpen, koralen, zee-egels en haaientanden. Het terrein is inmiddels eigendom van de gemeente van Chaumont-en-Vexin en een beschermde site. Er mogen geen fossielen meer verzameld worden. 

De oude, gedeeltelijk opgevulde groeve bestaat tegenwoordig uit een groot grasveld, met aan de zuidwestelijke kant een verticale klif van 4 tot 5 meter hoog, die zich over meer dan 50 meter uitstrekt. In deze klif zijn het onder- en midden Lutetiaan ontsloten. 

De basis van de opeenvolging bestaat uit ongeveer 1 meter van het onderste Lutetiaan. Dit niveau is rijk aan fossielen uit het Lutetiaan, maar ook veel remenanieerde fossielen uit het Cuisiaan (Ypresiaan). Er is een duidelijke hardere, glauconiethoudende bank, die gekenmerkt word door veel bioturbaties en geremanieerde fossielen. Een prachtig voorbeeld van een "beach rock". 

Boven dit niveau zijn verschillende cycli van zandige kalksteen rijk aan schelpenmateriaal, koralen en foraminifera (inclusief Nummulites laevigatus), met daarna een transitie naar zandige kalkstenen met een kenmerkende rijke midden-Lutetiaan fauna, waaronder Campanile giganteum, Orbitolites complanatus en Echinolampas calvimontana.

toegevoegd door Johan Vellekoop

Vondsten

Op deze vindplaats kon een interessante onder- en midden Lutetiaan fauna gevonden worden, met bivalven, gastropoden (waaronder Campanile giganteum), koralen, zee-egels en haaientanden. 

Er staan 20 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Chaumont-en-Vexin.

Route

De voormalige zandgroeve van Chaumont-en-Vexin ligt net ten zuiden van het plaatsje. Direct natdat je Chaumont verlaat richting Mantes/Paris (D153), dien je op het kruispunt linksaf te slaan, het kleine weggetje richting Liancourt-Saint-Pierre (D566) in. Na 150 m is de ingang van de groeve aan de rechterkant.

Literatuur over deze locatie

    Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Les Andelys
Fossielenlocatie: Grignon

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop