paleontica-logo

 

Deze locatie is gesloten

Lechówka

Naam: Lechówka, Polen
Status: Gesloten
Kwetsbaarheid: Gemiddeld kwetsbaar

De Lechówka sectie omvat de meest complete Krijt-Paleogeengrens successie van Polen. Deze locatie bestaat uit een kleine, oude, verlaten groeve aan de rand van een bos bij de plaats Chelm, in zuid-oost Polen en is één van de locaties met ammonieten uit het allerbovenste Maastrichtiaan. 

In het onderste deel van deze groeze is opoka (de Poolse naam voor silica-rijke kalksteen) ontsloten. Naar de top van het Maastrichtiaan toe gaat de opoka geleidelijk over in mergel. De Krijt-Paleogeengrens bestaat uit een klassieke kleilaag, inclusief een ejecta-laag. De grens-klei wordt opgevolgd door een micritische kalksteen, waarvan de top is doorboord met graafgangen gevuld met glauconisch zand. Het bovenste deel van de onstluiting bestaat uit glauconitisch zand. Het bovenste deel van de sectie is sterk verweerd en ontkalkt, dus de meeste fossielen kunnen gevonden worden in het Maastrichtiaan deel en herwerkt aan de basis van de glauconitische zanden.

         

Vondsten

In de opoka van Lechówka zijn rederlijk veel sponzen en bivalven te vinden. De bivalven Entolium membranaceum, Spondylus dutempleanus, Oxytoma danica en Pycnodonte vesicularis komen veel voor.

Verder zijn deze afzettingen redelijk rijk aan cephalopoden (ammonieten en nautiloiden), vooral Baculites sp. en Hoploscaphites constrictus.

In de glauconitische zanden kunnen de ook gastropoden gevonden worden.

 

Er staan 16 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Lechówka.

Route

Het gehucht Lechówka ligt ongeveer 15 kilometer ten westen van Chelm en is te bereiken vanaf de E373. Vlak bij het plaatsje liggen 2 zandgroeves, die qua fossielen minder interessant zijn. Ten zuiden van de westelijke zandgroeve, tegen de bosrand aan, ligt de oude Lechówka groeve. 

Literatuur over deze locatie

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Oostende

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop