paleontica-logo

 

Nasilów

Naam: Nasilów, Polen
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Iets ten noorden van het pittoreske dorpje Kazimierz Dolny ligt het op de westelijke oever van de Wisla gelegen dorpje Nasilów. Hier bevindt zich een oude, verlaten groeve waar kalksteen gewonnen werd ten behoeve van de oeverversteviging van de Wisla.

In deze groeve zijn fossielrijke kalkstenen en kiezelhoudende kalkstenen (opoka) uit het Maastrichtiaan en Daniaan ontsloten. De top van het Maastrichtiaan wordt gekenmert door een zogenaamde 'hardground', bijzonder rijk aan fossielen, waaronder de belemniet Belemnitella kazimiroviensis.

De Krijt-Paleogeengrens is in deze groeve gekenmerkt door een hiaat. Het onderste Daniaan bestaat uit een 30 cm dikke, zachte laag met een lichtbruine kleur, die rijk is aan glauconiet en fosfaatknollen. In dit laagje komen veel herwerkte fossielen voor, zoals haaientanden en gefosfatiseerde sponzen. 

 

 

toegevoegd door Johan Vellekoop

Vondsten

De Nasilów groeve is bijzonder rijk aan fossielen. In deze groeve zijn fossiele vertegenwoordigers gevonden van foraminiferen, sponzen, koralen, bryozoën, zee-egels, zeesterren, slangsterren, zeelelies, scaphopoden, gastropoden, bivalven, ammonieten, belemnieten, nautilussen, vissen, reptielen en landplanten. 

Vermeldenswaard zijn de tot 30 cm grote gastropode Volutispina kasimiri en de ammoniet Hoploscaphites constrictus, één van de laatst voorkomende ammonieten.

Er staan 32 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Nasilów.

Route

De Nasilów groeve is eenvoudig te bereiken door vanuit het plaatsje aan de westelijke kant langs de rivier naar het zuiden te rijden. Waar de bebouwing kan ben de groeve bereiken via een onverharde weg richting de rivier.

Literatuur over deze locatie

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Oostende

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop