paleontica-logo

 

Solnhofen

Naam: Solnhofen, Duitsland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Solnhofen is één van die vindplaatsen die als het ware magisch in de oren klinkt. Sinds de ontdekking van een veer in 1860 en de eerste Archaeopteryx in 1861 is geen enkel fossiel zo veel besproken. Ondertussen zijn er officieel 10 exemplaren gevonden. In het Jura Museum in Eichstätt en het Bürgermeister Müller museum in Solnhofen kan je een origineel exemplaar van dit zeldzame fossiel bekijken.

Het dorp Solnhofen in het Altmühltal heeft zijn naam verleend aan de kalksteen uit deze streek en wordt wat vulgariserend gebruikt om deze vindplaats aan te duiden. De plattenkalk strekt zich echter uit over 10 tallen kilometers en meerdere steden en dorpen hebben hun eigen steengroeves, die commercieel worden uitgebaat voor de kalksteen als bouwmateriaal.

De kalksteen uit het boven Jura tijdperk komt voor in het gebied tussen Weißenburg, Regensburg, Nürnberg en Ingolstadt.

In het Altmühltal zijn meerdere musea die je een rijk overzicht geven van de paleontologische vondsten uit de streek. De Plattenkalk kent een enorme rijkdom aan fossielen en heeft inmiddels meer dan 800 verschillende planten,- en diersoorten uit het Jura tijdperk opgeleverd.

In tegenstelling tot wat vele mensen denken is de Solnhofener plattenkalk in fossielaantallen niet zo rijk. De kans om een fossiel te vinden is relatief klein. Het is echter door de industriële schaal waarop de steen wordt ontgonnen dat er zulke grote aantallen fossielen tevoorschijn komen. Wie zijn geluk wil beproeven, kan in verschillende steengroeven, die al dan niet tegen betaling toegankelijk zijn, naar fossielen zoeken.

Het Altmühltal is alleen al voor zijn musea een bezoekje waard. Hieronder een opsomming van de belangrijkste musea:

 • Het Jura museum in Eichstätt op de Willibaldsburg is een absolute topper. Naast het 6de exemplaar van de Archaopteryx bezit het museum een prachtige collectie van grote spectaculaire fossielen. www.jura-museum.de
 • Het Bürgermeister Müller museum in Solnhofen is eveneens een must! Ook hier kan je een origineel exemplaar van een Archaopteryx bekijken. De rest van de verzameling is zeer didactisch opgesteld en ook de nodige aandacht wordt besteed aan de lithografie, waarvoor de plattenkalk gebruikt wordt. http://www.solnhofen.de/sehenswertes/museum/museum.htm
 • Museum Bergér in Eichstätt is een kleiner particulier museum dan de voorgaande, maar zeker ook een bezoek waard! http://www.altmuehltal.de/eichstaett/museum-berger.htm
 • Het Fossilien- und Steindruck-Museum in Gunzenhausen was vroeger gelegen op de Maxberg in Solnhofen. Een van hun topstukken is een Scaphognathus. http://www.fossilien-und-steindruck-museum.de/index.php
Met dank aan H. David Gilliland voor het aanvullen van deze beschrijving.

Vondsten

Diverse fossielen uit het Jura tijdperk: planten, weekdieren, vissen (o.a. Leptolepis sprattiformis), kreeften, crinoiden en insecten.

Er staan 17 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Solnhofen.

Route

Solnhofen ligt ten noordwesten van München in het zuiden van Duitsland. De volgende groeves en vindplaatsen zijn een bezoek waard:

 • Weg Weißenburg - Eichstatt Langs de weg zijn vele verlaten groeves. Meestal is het geen probleem om hier te gaan zoeken, zeker niet in het weekend.
 • groeve am Blumenberg bij Eichstätt (betaalde toegang, 2006: 2 euro) De groeve is te bereiken via de B13 van Weißenburg naar Eichstätt. Volg dan de bordjes (met de fossiele vis) naar Museum Berger. Het museum is klein maar wel de moeite waard. Goede zoekmogelijkheden.
 • groeve Solnhofer Bruch direct ten zuiden van Solnhofen (betaalde toegang, 2006: 2,50 euro)
 • groeve bij Schamhaupten (Altmannstein) ligt aan de weg van Neustadt naar Beilngries.
 • Titting-Erkertshofen-Petersbuch In deze driehoek zijn de gesteenten zeer rijk aan fossielen. In Titting staat halfverwege het plaatsje een bordje met 'Fossiliensammelnplatz'. Je komt dan op de z.g. Galgenberg. Deze weg blijven volgen tot op de berg. Aan de rechterhand ligt de stortplaats van Jurakalksteen (Boven Jura (malm), onder Kimmeridgien) uit de omgeving met speciaal uitgezochte rijke stukken met voornamelijk ammonieten (tot 10 cm.), maar ook belemnieten en bivalven. Gewoon de plakken of stukken die er liggen splijten. Zeer vriendelijke vindplaats voor kinderen.
 • Schernfeld: In de richting Eichstätt kom je in Schernfeld bovenop de berg. De groeve ligt aan de linkerkant (zie foto). Soms moet hier toegang worden betaald. In de kalksteenlagen uit het Tithonien (onderdeel van het Jura tijdperk) zijn haarsterren (Saccocoma sp.) visjes, ammonieten, bivalven en kreeftenlarven te vinden. Beste vondsten in de horizontale platen.
 • Mühlheim Bezoekers steengroeve. Tegen betaling kan hier gezocht worden naar fossiele ammonieten, garnaaltjes, visjes en belemnieten. Zie Website.

Literatuur over deze locatie

  Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt


Fossielenlocatie: Sengenthal

Museum: Museum Bergér

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop