paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Kids: Zoek zelf fossielen

Op deze pagina kun je te weten komen waar je zelf fossielen kunt zoeken! 

Er zijn verschillende plaatsen in Nederland waar je zelf fossielen kunt vinden. Fossielen zitten niet alleen in rotsen. Je kunt fossielen ook vinden op sommige plekken op het strand.

Fossielen zoek-plekken voor kinderen

Cadzand

Cadzand ligt in de provincie Zeeland. Het ligt vlakbij België, in Zeeuws Vlaanderen. Op het strand kun je haaientanden, roggentanden, fossiele schelpen en af en toe botten vinden. Deze plek is zeer geschikt voor kinderen. Ook op het strand van Knokke-Zoute in België kan je haaientanden vinden.

Klik HIER voor een beschrijving van deze vindplaats, en lees hoe je er kunt komen.

De Kaloot

De Kaloot is een klein stukje strand tussen Borssele en de haven van Vlissingen. Dit strand ligt ook in de provincie Zeeland. Je kunt hier min of meer dezelfde soorten fossielen vinden als in Cadzand. Deze plek is ook zeer geschikt voor kinderen.

Klik HIER voor een beschrijving van deze vindplaats, en lees hoe je er kunt komen.

 

Groeve 'T Rooth

De groeve 'T Rooth ligt in Zuid Limburg. Een groeve is een grote gegraven kuil in de rotsen. In deze groeve zitten de fossielen in de kalkstenen die daar worden afgegraven. De meeste groeves zijn erg gevaarlijk en verboden voor kinderen. Deze groeve is vrij klein en er wordt goed opgelet. Daarom mogen kinderen hier ook zoeken. Neem wel je ouders mee voor extra toezicht!

Klik HIER voor een beschrijving van deze vindplaats, en lees hoe je er kunt komen.


Zelf fossielen herkennen en determineren

Als je zelf een fossiel hebt gevonden, wil je natuurlijk graag weten wat het is. Als je je fossiel vergelijkt met plaatjes in fossielenboeken, kun je erachter komen wat je hebt gevonden. Dit noem je met een moeilijk woord "determineren".

Deze zoekkaart kan je helpen om zelf fossielen te herkennen. Vergelijk jouw vondst met de fossielen op de kaart, misschien zie je wel een gelijkenis en kom je te weten wat je gevonden hebt!

Download de Zoekkaart Fossielen.

Illustraties © Annie Meussen

Als je er zelf niet achter komt wat het is, kun je om hulp vragen. Je kunt bijvoorbeeld een foto aan fossiel.net e-mailen zodat ik je misschien kan helpen. Je kunt ook het Forum gebruiken. Ook kun je in een natuurmuseum in de buurt terecht om hulp te vragen.
 

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop