HOME Fossielen locaties Cadzand, Nederland
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Cadzand
  Nederland

Toegevoegd:
juni 2002
Aangepast:
september 2017

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

De stranden van Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad (de Verdronken Zwarte Polder) en Groede zijn heel toegankelijke fossielenvindplaatsen en ook heel geschikt voor kinderen. De fossielen komen uit diverse lagen voor de kust die geërodeerd worden door de zeestromingen. Er zijn diverse leuke boekjes verschenen met vondsten uit Cadzand. Deze zijn te verkrijgen in toeristen winkeltjes in Cadzand-Bad.

Het is ook mogelijk te zoeken op de zandplaten "De Hoge Platen" in het midden van de Westerschelde. Je kan er alleen in de zomer naartoe met het bootje 'De Festijn' die vanaf de haven van Breskens vertrekt. Zie website voor meer informatie. Op de zandplaten zijn in principe dezelfde vondsten te doen als op het strand, maar er is minder concurrentie.


Foto 1 van 12


Haaientand gevonden in het zwin.
Geplaatst door: Dino15 op 04-07-2015

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Cadzand ligt in Zeeland bijna op de grens met België. Zeeuws Vlaanderen is vanuit Nederland te bereiken via de toltunnel onder de Westerschelde bij Terneuzen of via Antwerpen. De fossielen worden voornamelijk gevonden op het strand tussen het Belgische Knokke en de Zwarte Polder in Nieuwvliet-bad. De beste plek is het strand bij de Zwarte Polder. Richting Cadzand is alles recentelijk opgespoten, en het zand bevat nauwelijks haaientanden. Wel kunnen tussen Cadzand-Bad en de Zwingeul nog steeds redelijk veel Eocene fossielen gevonden. Het gaat dan hoofdzakelijk om de zogenaamde 'Zwinkokkel', Venericor planicosta Lamarck, 1801. Zie ook de de vindplaatsbeschrijving van het Belgische Knokke, aan de andere kant van de Zwingeul.

De meeste mensen zoeken gewoon op het strand bij eb. Sommige mensen graven echter kuilen hoger op het strand, en zeven vervolgen het materiaal door een niet al te grove zeef. Zie de Uitrusting pagina voor een handleiding voor het zelf bouwen van een zeef.

Een goede plek om een kuil te graven en te zeven is het strand van Groede. Komend vanaf Cadzand, Nieuwvliet kom je langs camping Groede. Vervolgens kom je op een T-splitsing; rechtsaf kun je naar Groede, links (met de weg mee), richting Breskens. Langs deze weg kun je parkeren en is het direct de eerste strandopgang.

Net voor de vloedlijn hoef je niet zo diep te scheppen om een mooie laag (schelpen, fosforiet, en haaientanden) te vinden. Verder naar boven (richting duinen) zitten ook mooie lagen, maar dan graaf je al snel tot net onder je oksels.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Bivalven, haaientanden en roggentanden komen het meeste voor. Ook kunnen tanden worden gevonden van vissen en potvissen en zelfs diverse botten van zoogdieren. De vondsten zijn grotendeels afkomstig uit het Mioceen, Plioceen tot en met Pleistoceen (onderdeel van het Neogeen tijdperk). Vogelbotjes (herkenbaar aan het feit dat ze hol zijn) zijn erg zeldzaam.

Er staan 168 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Cadzand Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

 • Harry raad (red.), 2016: Zeeuwse strand fossielen: fauna zeelandica in de oertijd.
  Met o.a.; bivalven, gastropoden, overige ongewervelden, vissen (voornamelijk haaientanden), zee zoogdieren, land zoogdieren en stenen. Komen ook andere zeeuwse locaties in voor.
  Geplaatst door
 • Lindeman, T. & R. Fraaije (eds.), 2003: Gids voor strandfossielen van Cadzand en Nieuwvliet-Bad
  O.a. informatie over fossielen van haaien, roggen, draakvissen, krabben, slangsterren, mollusken en zoogdieren die te vinden zijn bij Cadzand.
  Geplaatst door
 • Moerdijk, P.W. et al., 2010: De fossiele schelpen van de Nederlandse kust
  Fossiele schelpen (tweekleppigen, keverslakken en stoottandjes) die te vinden zijn aan de Nederlandse kust worden beschreven en afgebeeld.
  Geplaatst door
 • Wes, C. de, 2000: Zwart Goud - Haaientanden en andere fossielen op het strand van Knokke tot Cadzand en van Nieuwvliet tot Breskens
  Verschillende fossielen die o.a. te vinden zijn bij Cadzand worden beschreven. O.a.: haaientanden, dubbelkleppigen en slakkenhuizen.
  Geplaatst door
 • Wes, C. de, 2001: Zwart Goud Deel 2 - Over haaien, haaientanden & andere fossielen op het strand van Knokke tot Cadzand en van Nieuwvliet tot Breskens
  Dit boekje is vooral op haaientanden gericht en beeldt per soort een typische haaientand met een tekening van de complete haai af. Maar ook andere fossielen worden erg kort bekeken.
  Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Balegem
Fossielen locatie: Breskens
Fossielen locatie: De Banjaard
Fossielen locatie: De Kaloot
Fossielen locatie: Dishoek
Fossielen locatie: Domburg
Fossielen locatie: Egem
Fossielen locatie: Knokke
Fossielen locatie: Mariakerke
Fossielen locatie: Nollestrand
Fossielen locatie: Oostende
Fossielen locatie: Ritthem
Fossielen locatie: Zoutelande
Museum: Zeeuws Museum
Vereniging: Nautilus-Gent, Corbiestraat
Vereniging: Werkgroep Geologie, Grandcafe De Willem

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN