HOME Musea Natuurhistorisch Museum de Oersprong
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Musea

Georockhop  Natuurhistorisch Museum de Oersprong
  Waardenburg, Nederland


 
Zie ook Museum website: https://www.museumdeoersprong.nl

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de omgeving.


Het Natuurhistorisch Museum “de Oersprong” is een uniek kleinschalig museum gevestigd aan de Waalbandijk 12 te Waardenburg.

Onze planeet wordt al miljoenen jaren geteisterd door vulkaanuitbarstingen, enorme tsunami’s en gebergtevorming. Wat dat allemaal heeft opgeleverd kun je in de vitrinekasten van het museum bewonderen. Alles keurig per vitrine gerangschikt en in volgorde van de geologische tijdschaal. Na het betreden van het museum ga je terug in de tijd. Ja, je verwacht het niet direct hier aan de dijk maar het museum heeft een eldorado aan aardse schatten. Sommige van de gasten komen meerdere keren per jaar op bezoek, niet zelden met een eigen gevonden schat om dit te laten zien. Ook de jeugd weet het museum te vinden, bijvoorbeeld voor het maken van een werkstuk over geologie.

Het pand waar het museum is gehuisvest betreft een voormalig dijkmagazijn uit 1872 en is een geregistreerd rijksmonument. Alle beeldbepalende elementen van het monument zijn bewaard gebleven. De directe buren van het museum zijn de molen en het kasteel Waardenburg, beide ook rijksmonumenten en een lust voor het oog. De ligging van het museum is te midden van het coulisselandschap van de uiterwaarden met op de achtergrond de rivier de Waal. Op de dijk ervaar je het betoverende landschap optimaal. De absolute rust die je hier kunt ondergaan, de flora en fauna, allemaal zaken die je dagelijks leven in een totaal ander perspectief plaatsen, even quality time! Onze passie is de conservering van natuurlijk erfgoed. De collectie van het museum bestaat uit mineralen, gesteenten, geprepareerde objecten en vooral veel fossielen. Indrukwekkende fossielen uit de ijstijd (o.a. mammoet en wolharige neushoorn) en het krijt (Braziliaanse vissen uit Araripe, Z. Amerika) vormen naast de mineralen en gesteenten een onderdeel van de permanente expositie. Daarnaast heeft het museum ook een jaarlijkse wissel-expositie. Door nieuwe expedities, giften, aankopen en bruikleen objecten voorzien het museum telkens in actuele thema’s. Het museum is in 2012 heropend door niemand minder dan Redmond O’Hanlon. Het museum is er niet weinig trots op dat ze van alle geologische perioden fossielen bezitten, variërend van stromatolieten (fossiele Cyanobacteria uit Bolivia) uit het pre-Cambrium (3 miljard jaar oud) tot objecten uit het Holoceen (huidige geologische periode).

Educatie is een speerpunt van de stichting die het museum beheert. De stichting is van mening dat kennis en ervaring m.b.t. natuurlijke historie meer aandacht moet hebben. In het verlengde hiervan geeft het musuem presentaties voor scholen (basisonderwijs, groep 8) en geeft de stichting lezingen onder het thema “Reis door de Tijd”. De presentaties voor scholen zijn inmiddels een groot succes en vormen een permanent onderdeel van de activiteiten. Jaarlijks staat de stichting op diverse markten o.a. Neerijnen en Culemborg. Doordat de objecten veelal afkomstig zijn uit eigen privé-verzamelingen kan men tijdens rondleidingen in het museum veel vertellen over de herkomst en betekenis van de objecten. De rondleidingen worden zowel individueel als in groepsverband gegeven. Ook is het mogelijk om een rondleiding te boeken voor een struintocht door de uiterwaarden gecombineerd met een bezoek aan het museum. Tijdens uw bezoek kunt u op het terras genieten van koffie, thee en limonade.

Tot slot kunt u in het winkeltje fossielen, mineralen, en ansichtkaarten kopen. Het museum is niet alleen een must voor ouders en kinderen maar ook voor bedrijven om eens iets totaal anders te organiseren. Het museum is vanaf de eerste zondag in april tot eind oktober.op iedere zaterdag en zondag van 10.00 uur t/m 17.00 uur geopend. En...... op afspraak. 

Adres Museum: Waalbandijk 12 4181 AN Waardenburg

 Andere locaties in dit gebied
Fossielen locatie: Mill
Fossielen locatie: Rivierengebied (Lithse Ham)
Geologisch Excursiepunt: Maarn (zwerfsteeneiland)
Geologisch Excursiepunt: Rhenen (Grebbeberg)
Geologisch Excursiepunt: Uden (Wijst)
Museum: Geologisch Museum Hofland
Museum: Klok en Peel Museum
Museum: Oertijdmuseum De Groene Poort
Vereniging: GEA kring West Brabant, Bezoekerscentrum Wolfsklaar
Vereniging: Geo Oss, Iemhof
Vereniging: Geologisch Activiteiten Centrum van de NGV
Vereniging: Geologische Kring Den Bosch, De Heftheuvel
Vereniging: Werkgroep Fossielen Wageningen, De Wielewaag
Vereniging: Zuid Nederlandse Lapidaristen Vereniging: De Lievendaal