Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Geologie locaties

Geologie Foto

Georockhop  Kaali
  Estland

>> Bekijk Alle locaties
Categoriën

Heb je meer info of correcties? MELDEN
Toegevoegd in: december 2013
Laatst aangepast in: december 2013


Beschrijving excursiepunt:

Bij Kaali op het Estse eiland Saarema liggen de negen kraters die veroorzaakt zijn door meteorieten. De grootste krater van 110 meter doorsnede heeft een meer gevormd (Kaali järv) en deze is waarschijnlijk gevormd door een brokstuk van ongeveer 3 meter.

De meteoriet is waarschijnlijk in de lucht uiteengevallen in negen grotere stukken die de negen krater hebben veroorzaakt die vlakbij elkaar liggen. Het bos tot op zes kilometer afstand is door de inslag verbrand. De snelheid van de meteoriet is geschat op 10 tot 20 kilometer per seconde.

De ouderdom van de kraters zijn de onderzoekers het nog niet over eens. De resultaten van onderzoek variëren tussen 400 en 1385 voor Chr. De meteoriet is van het type groffe octahedriet, een soort ijzermeteoriet.

Geologisch gezien zijn dit soort inslagkraters niet zeldzaam, maar zelden blijven ze in de loop van de geologische tijd bewaard. Deze krater is natuurlijk relatief erg jong, maar geeft wel de grote kracht aan van inslagen op Aarde. Grote inslagen kunnen behoorlijke gevolgen hebben voor het leven. Een grote inslag aan het einde van het Krijt tijdperk heeft hoogstwaarschijnlijk het uitsterven van o.a. de dinosauriërs veroorzaakt.


Heeft u (meer) foto's van dit excursiepunt? Stuur ze in via het Excursiepunten Foto formulier!

Routebeschrijving:

Kaali ligt op het eiland Saarema dat voor de westkunt van Estland in de Oostzee ligt. Kaali ligt in centraal Saaremaa ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van Kuressaare. De kraters liggen rond het plaatsje. In Kaali is een bezoekerscentrum.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van het excursiepunt.

Andere locaties in dit gebied
Fossielen locatie: Saaremaa (Panga Pank)
Museum: Saaremaa Muuseum

Meer Informatie nodig?

Het Forum op deze site bevat vele discussies over geologie. Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over dit excursiepunt!

Verzamelcode

Iedereen die gebruik maakt van de excursiepunten op deze site dient zich te houden aan de Verzamel- en Veldcode!