HOME Fossielen locaties Aktulagay, Kazachstan
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Aktulagay
  Kazachstan

Toegevoegd:
april 2019
Aangepast:
april 2019

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

De Aktulagay heuvels (Gora Aktulagay) liggen ongeveer 100 km ten noordoossten van de plaats Kulsary, 35 km ten noorden van de Embi (Emba) rivier. Deze heuvels staan bekend om de Eocene haaientanden die er gevonden kunnen worden. 

In de onderste delen van de heuvels zijn krijtafzettingen uit het Maastrichtiaan ontsloten. Deze afzettingen zijn uitgebreid ontsloten in het westlijke deel, vlak bij het Tolagaysor zoutmeer (sor = zoutmeer). Bovenop de Maastrichtiaan afzettingen ligt een pakket van Paleogene sedimenten, waaronder een lokaal dun kalksteenbankje uit het Thanetiaan, opgevolgd door ~ 70 m Onder en Midden Eocene mergels, kleien en silten. Deze afzettignen zijn vooral ontsloten in de hogere insnijdingen in het westlijke deel van de heuvels, en dippen enigsinds noordwaards. De Aktulagay heuvels zijn afgedekt met een dun pakket van 'Sarmatiaan' (Serravalliaan) kalkstenen, die de top van het plateau vormen. Deze kalkstenen zijn een geisoleerde uitloper van de Miocene kalkstenen vna de Paratethys, die het oppervlak van het Ustyurt Plateau vormen, 200 km naar het Zuiden. De kalkstenen aan te top van het Aktulagay plateau zijn relatief resistent tegen erosie, en zorgen daarom voor een plateu met stijl aflopende zijkanten, waarin de zachtere Eocene sedimenten ontsloten zijn. Hierdoor zijn de Eocene afzettingen grotendeels beschermd tegen verwering en ontkalking. De Eocene opeenvolging is onderverdeeld in de Alashen Formatie (0-13.45 m), bestaand uit mergels en kalkhoudende klei, de Aktulagay Formatie (13.45-23.57 m), containing marl, clay and sapropelitic clay, en daar bovenop de meer siltige Tolagaysor Formatie (23.57-56.20 m; King et al., 2013).

Een van de belangrijkste ontsluitingen is een stijle heling in een smalle vallei aan de westelijke kant van de Aktulagay heuvels (47° 32’ 31.47” N, 55° 09’ 13.75” E). Deze sectie (hier de 'Aktulagay sectie' genoemd) is goed ontsloten en vertegenwoordigd een van de belangrijkste ontluitingen voor het Ypresiaan van de Embi regio.


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

In 2005 lag de Aktulagay sectie ongeveer 30 km van de dichtsbijzijnde verharde weg. Toegang tot deze ontsluiting kan alleen via weinig gebruikte en slecht onderhouden, onverharde wegen. Een four-wheel-drive is daarom noodzakelijk om tot deze ontsluiting te komen. In de winter en het voorjaar kan de toegang behoorlijk moeilijk, of zefls onmogelijk zijn, omdat de moddere wegen dan grotendeels onbegaanbaar zijn. 

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Eocene haaientanden en andere fossielen

Er staan 3 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Aktulagay Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

  • King, C., Iakovleva, A.I., Steurbaut, E., Heilmann-Clausen, C., Ward, D.J., 2013: The Aktulagay section, west Kazakhstan: a key site for northern mid-latitude Early Eocene stratigraphy.
    Stratigraphy 10, 171–209.
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Colofon

Met dank aan Philip A Schmitz

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN