HOME Fossielen locaties Marano sul Panaro, Italië
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Marano sul Panaro
  Italië

Toegevoegd:
13-11-2018
Aangepast:
13-11-2018

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Bij het plaatsje Marano sul Panaro, kunnen fossielen gevonden worden in mariene afzettingen uit het Plio-Pleistoceen, ontsloten in de Panaro rivier.

De vindplaats is ten westen van de plaats, net voorbij de laatste huizen, bij een sluis die gemaakt is om de stroming van de rivier in te perken, en de ‘Ponte Muratori’ brug te beschermen. De ontsloten afzettingen bestaan hoofdzakelijk uit een soort zanderige klei die “Argille azzurre Plioceniche” genoemd wordt, karakteristiek voor de omgeving van Piemonte tot Marche, door de streek die “Emilia Romagna” genoemd wordt. In de rivierbedding kunnen allerlei soorten bivalven en gastropoden geovnden worden. Er zijn meer dan 116 soorten bekend uit de omgeving. Dankzij de aanwezigheid van de sluis erodeert er elk jaar verscheidene kubieke meters fossielrijke afzettingen weg door de rivier. Hierdoor is er een constante aanvoer van fossielen op deze plek.


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De vindplaats kan gemakkelijk bereikt worden te voet. Vertrek vanaf Marano sul Panaro, een klein plaatsje in de buurt van Vignola. Vanaf daar kan je de rivier oostwaarts volgen tot de brug over de rivier. Het kasteel van Marano sul Panaro is dan aan je linker hand. Steek de brug niet over, maar neem vlak vóór de brug een kleiner pad langs de rivier. Je kan eventueel de auto aan het begin van het pad parkeren. Het pad brengt je naar de rivier, bij de sluis. Dit is de plek waar de fossielrijke afzettingen zijn ontsloten. Kijk naar de grond, en geniet van de dag!

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Binnen een paar uur zoeken kunnen verschillende soorten gastropoden, pecitinidae, koralen en vermetidae gevonden worden. Onder de taxa die gevonden kunnen worden zijn Turritella (4 soorten), Petaloconchus, Dentalium sexangulum, Gemmula contigua, Aequipecten (2 soorten) en enkele minder algemene soorten, zoals Architectonica simplex or Nassarius serraticosta. Breng een geologenhamer, want sommige er kunnen grote blokken liggen. De pectinids van deze vindplaats kunnen erg fragiel zijn en zullen breken als ze uit de matrix gehaald worden.

De aanwezigheid van soorten die vandaag de dag in beduidend warmere klimaten als dat van Noord Afrika gevonden kunnen worden is een duidelijke aanwijzing dat het gebied van de Middellandse Zee veel warmer was in het Plio-Pleistoceen, en een grotere diversiteit aan tropische soorten herbergde. 

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Museum: Museo Geologico Giovanni Capellini
Museum: Museo Mineralogico e Geologico Estense

Colofon

Met dank aan Lorenzo Battilani

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN