HOME Fossielen locaties SD Fox Hills Formation, USA
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  SD Fox Hills Formation
  USA

Toegevoegd:
oktober 2016
Aangepast:
oktober 2016

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

De Fox Hills Formation is een geologische formatie uit het Maastrichtiaan (Krijt) met ontsluitingen in the centraal-noordelijke deel van de staat South Dakota en in het centraal-zuidelijke deel van de staat North Dakota. De Fox Hills Formation bestaat uit gele, marginaal marine zandsteenlagen met daar tussenin schalie-afzettingen. Deze afzettingen zijn afgezet in een regressieve sequentie tijdens het terugtrekken van de Western Interior Seaway, in het Laat Krijt. Onder deze formatie ligt de mariene Pierre Shale Formation in de USA en het equivalent hiervan in Canada, de Bearpaw Formation. Bovenop de Fox Hills formation liggen de continentale afzettingen van de Laramie Formation.

De mariene delen van de Fox Hills Formation worden gekenmerkt door een successie van lagen met fossielhoudende concreties, die veelal worden gedomineerd door grote hoeveelheden van één of twee soorten mollusken. 


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Fox Hills Formation is vooral ontsloten ten westen van de Missouri River. In South Dakota hoofdzakelijk in de Counties Pennington, Haakon, Meade, Butte, Ziebach, Dewey en Corson. In North Dakota vooral in Sioux, Emmons en Morton County. 

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

De fossiele biota van de Fox Hills Formation is enorm divers, met onder andere planten fossielen, haaien, roggen en reptielen, zoals schildpadden, krokodillen, mosasauriers en ook verschillende soorten dinosauriers. De vertebraten uit deze formatie zijn echter vooral bekend van losse tanden en botten, aangezien gearticuleerde fossielen vrijwel nooit gevonden worden. 

Ondanks deze grote diversiteit is de Fox Hills Formation het meest bekend om zijn ongelooflijk mooie ammonieten. Door de geweldige preservatie van het parelmoer van deze ammonieten lijkt het bijna alsof ze bewaard zijn als opaal, in de handel bekend als ammolite. De ammonieten uit de Fox Hills Formation komen normaliter voor in concreties, waarin de preservatie uitzonderlijk goed is.

 

Er staan 1 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de SD Fox Hills Formation Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN