HOME Fossielen locaties Cap de la Hève, Frankrijk
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Cap de la Hève
  Frankrijk

Toegevoegd:
augustus 2016
Aangepast:
augustus 2016

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Cap de la Hève is een vindplaats aan de noordelijke Seine-monding direct naast Le Havre. Na een reeks golfbrekers waar een pad bovenlangs loopt komt men op een stuk kiezel- en keienrijk strand, alwaar de zee vrij spel heeft en de rotswanden doet afkalven. De rotswanden hier bestaan uit lagen klei, afgewisseld met leisteen, met daarboven meerdere lagen van kalk- en zandsteen. Fossielen vindt men tussen de keien en kiezels op het strand en in de modderlawines aan de voet van de rotswanden.

Hier vindt men fossielen van het laat Oxfordiaanse Jura tot en met het Cenomaniaanse Krijt, doch vooral Kimmeridgiaans Jura.

Net als op andere locaties langs de Normandische kust mag er bij Cap de la Hève niet in de rotsen gehakt worden. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat de kaap een stuk actieve kustlijn betreft met doorgaande erosie. Als gevolg hiervan verplaatst het pad dat van de parkeerplaats naar het strand loopt zich met regelmaat. Hoewel de rotswand bij Cap de la Hève in twee etages is opgebouwd is het om deze reden eveneens niet toegestaan om op de middelste etage langs de rotswand te lopen. De vindplaats is alleen bij laag water toegankelijk!


Foto 1 van 2


veldje bij de parkeerplaats
Geplaatst door: onsmartin op 25-08-2017

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De vindplaats Cap de la Hève ligt in het plaatsje Sainte-Adresse net ten noorden van Le Havre, en begint nagenoeg onder de vuurtoren "Phare de la Hève", die bovenop de rotswand staat. Deze vuurtoren is eveneens een handig oriëntatiepunt voor het benaderen van de vindplaats, omdat ze makkelijk op de kaart te vinden is - namelijk direct naast de laatste grote U-bocht aan de kust in het noorden van het plaatsje. Van daaruit rijdt men naar het zuiden (dus richting Seine-monding/Le Havre) bergafwaarts, waarbij men bij de rotonde rechts aanhoudt, de "Route du Cap" op. Bij de eerste mogelijkheid, tegenover de "Hydro Sup'Marine", sla je rechts af, de "Boulevard Président Félix Fauré" op, die met een paar scherpe bochten verder de berg af voert. Na nog weer de eerste rechts, de "Rue Gustave Lennier" op, te nemen, blijf je deze volgen wanneer deze in de "Place Maréchal Joffre" verandert. In de bocht van deze straat, verder naar beneden, zul je een parkeerplaats zien liggen. Hier kun je de auto kwijt. De rest van de route is per voet, waarbij je in de richting van de rotswand loopt. Een klein pad aan de kustzijde voert je verder naar beneden, richting golfbrekers. Je komt uit op een betonnen/geasfalteerd wandelpad dat je in noordelijke richting (terug) afloopt, om uiteindelijk bij de vindplaats aan te komen.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

De vondsten van deze locatie komen voor een groot deel overeen met die op andere plekken langs de kust van Calvados (Normandië) gedaan kunnen worden, zoals bij de beter bekende "Falaises des Vaches Noires". Dat wil zeggen: ammonieten, tweekleppigen, brachiopoden, gastropoden, koralen, sponzen, zee-egels, hout, en soms de resten van vissen of reptielen.

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Caen (3 Groeves bij Les Aucrais)
Fossielen locatie: Caen (4 Groeves Feuguerolles)
Fossielen locatie: Caen (5 Groeve d´Amfreville)
Fossielen locatie: Caen (6 Groeve la Roche)
Fossielen locatie: Fécamp
Fossielen locatie: Lion-sur-Mer
Fossielen locatie: Saint Aubin-sur-Mer (Cap Romain)
Fossielen locatie: Trouville-sur-Mer
Fossielen locatie: Vaches Noires
Museum: Maison du fossile
Museum: Paleospace

Colofon

Met dank aan Alexander Melchers

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN