HOME Fossielen locaties Lalaye, Frankrijk
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Lalaye
  Frankrijk

Toegevoegd:
augustus 2016
Aangepast:
augustus 2016

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Lalaye is een oude mijnbouwstad gelegen in de Vogezen, in het departement Bas-Rhin van de Elzas. Het maakt deel uit van het steenkoolbekken van de Vallei van Villé, en er werd hier in het verleden, naast zilver, dan ook steenkool gewonnen. Mijnbouwactiviteiten vonden evenwel vooral plaats in de 17e en 18e eeuw, en worden nu niet meer actief bedreven. De site bij Lalaye lijkt een oude dagbouwmijn te zijn, opgebouwd in terrassen, gelegen op Kohlberg direct naast het dorp. Net als de rest van het gebied er omheen is de site tegenwoordig bebost, al is er weinig ondergroei. Het is wanneer men de brede paden door het bos verlaat dat men toegang tot de steenkoollagen krijgt en de beste kans maakt om een vondst te doen. Al kan men deze vondsten op verschillende plaatsen in het bos in de ondergroei doen biedt de oude dagbouwmijn de beste ontsluiting vanwege de aldaar aanwezige mijnbouwterrassen en (vermoedelijke) storthoop. Hoewel de bomen de grond op het terrein verstevigen dient men er rekening mee te houden dat dit een oude mijnbouwlocatie is, en er derhalve van dezelfde gevaren sprake kan zijn als op andere mijnbouwlocaties.

De site is bedekt door bos met minimale ondergroei bestaande uit braamstruiken. Goede beschermende kleding voor armen en benen kan een bezoek derhalve veraangenamen. Jaargetijden als herfst, (sneeuwvrije) winter en het vroege voorjaar zijn gunstige momenten om de site te bezoeken, gezien de betere zichtbaarheid van de site tussen de ondergroei. Desondanks zijn grote delen van de site met bladeren afgedekt.


Foto 1 van 1Geplaatst door: Yury op 27-04-2018

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Het dorpje Lalaye ligt zo'n 60 kilometer (grofweg een uur rijden) ten zuidwesten van Straatsburg en kan het best met de auto bereikt worden. Vanuit Straatsburg kan men de A35 naar het zuiden volgen, tot men bij Mittelbergheim de snelweg verlaat om vervolgens middels kleine nationale wegen, en daarna nog kleinere draaiweggetjes het dorp te bereiken. De auto kan men tegenover de kerk parkeren, of in de nabijgelegen parkeerplaats. Tegenover de kerk, en pal naast waar je de auto parkeert, ligt een pleintje met het lokale café eraan (het Hôtel 'Les Sapins'). Daartegenover, in een hoek van 90 graden ten opzichte van de kerk, ligt de Rue des Mines. Van hiervan is het zo'n 20 minuten lopen naar de site. Er zijn verschillende manieren om bij de site te komen, maar het komt er op neer dat je ergens aan de Rue des Mines een afslag (naar rechts) de berg op moet nemen. Het makkelijkste is het daarom bij de eerste tweesprong in de Rue des Mines de Rue de la Scie Brûlée te nemen, en vervolgens het pad te blijven volgen tot je op een driesprong in het bos stuit. Dit is de site.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Fossielen uit het Stephaniaan, boven-Carboon. Tussen de stukken steenkoolhoudende gesteenten vol slickenslide-breukvlakken en tussen de zwarte schist kunnen plantfossielen en -afdrukken gevonden worden, waaronder van de soorten Calamites sp. en Sigillaria sp.

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Lixhausen
Museum: Musee d histoire naturelle et déthnographie de Colmar

Colofon

Met dank aan Alexander Melchers

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN