Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

De volgende editie van het grootste paleontologische evenement van Nederland, zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Roda
  Spanje

Toegevoegd:
12-2015
Aangepast:
12-2015

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Aan de oostkant vna de river Isábena, tussen de dorpjes Serraduy en Roda de Isábena, kan een rijke invertebratenfauna gevonden worden in de Eocene afzettingen van de Roda Formatie. De Vroeg Eocene Roda Formatie is onderdeel van de siliciclastische opvulling van het Tremp-Graus Bekken. De fossielenfauna die op deze lokatie gevonden lijkt daarom op die van de Eocene afzettingen in de omgeving van de oostelijker gelegen Tremp lokatie.

De Roda Formatie is ontsloten langs de noordoostelijke rand van het Tremp-Graus Bekken. Deze formatie is afgezet in een ondiep marien milieu en wordt afgedekt door de Morillo kalksteen formatie. De Roda Formatie wordt onderverdeeld in twee members, de onderste Roda Zandsteen Member, en de bovenste Esdolomada Member. Op basis van nannoplankton biostratigrafie en benthische foraminiferen-assemblages wordt er vanuit gegaan dat de Roda Formatie van Laat Ypresiaan (Midden Ilerdiaan tot Midden Cuisiaan) ouderdom is. 

De Roda Zandsteen Member wordt gekarakteriseerd door een aantal opeenvolgende zandsteenlichamen (Roda 1 tot 4), met daartussen siltige mergels en dunne kalksteen bankjes, afgezet in dein een fan-delta. 

De Esdolomada Member wordt gekenmerkt door een dik zandsteenpakket aan de basis, opgevolgd door een opeenvolging van dunne zandsteenlagen met daartussen mudstone. 


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Roda Formatie is ontsloten aan de oostkant van de rivier Isábena, oostenlijk van het dorpje La Puebla de Roda, ruweg tussen La Puebla de Roda, Serraduy en San Esteban de Mall. Bij La Puebla de Roda kan je de Rio Isábena oversteken, waarna er een weg de heuvel op gaat, met verschillende paadjes naar de ontsluitingen.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Er kunnen veel fossielen in deze afzettingen gevonden, vaak uit de mergels gespoeld, inclusief (veel) benthische grootforaminiferen, bivalven en gastropodes. 


Ga naar de Roda Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

  • A.W. Martinius, 1995: Macrofauna associations and formation of shell concentrations in the Early Eocene Roda Formation (southern Pyrenees, Spain)
    Scripta Geol., 108:1-39, 5 figs., 5 pls, Leiden, May 1995.
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Tremp
Museum: Museu de la Conca Della
Museum: Museo de los Dinosaurios de Aren

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN