HOME Fossielen locaties Vaches Noires, Frankrijk
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Vaches Noires
  Frankrijk

Toegevoegd:
november 2002
Aangepast:
september 2009

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

De vindplaats bestaat uit een stuk kust die de Fransen "Les Falaises des Vaches Noires" noemen, oftewel de kust van de zwarte koeien. Het is gelegen aan de Franse noordkust in Normandië. Er zijn zandsteenlagen en kalksteen ontsloten uit de boven Jura en Krijt tijdperken.

Let op! Zoeken op het strand mag wel, maar verder naar boven niet. Hakken en uitgraven is verboden!

Er is een trap naar beneden bij camping Les Falaises in Auberville, aan weg D163 tussen Houlgate en Villers sur Mer (de trap spoelt regelmatig weg, dus geen garanties!). Vanaf Villers sur Mer is het strand alleen bereikbaar bij laag water.


Foto 1 van 11


Oxfordiaanse Jura afzettingen bij de Cheminée de Fée
Geplaatst door: amelchers op 10-05-2016

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De kust van de Vaches Noires ligt tussen Houlgate en Villers-sur-Mer. Op verschillende plekken is er een toegang naar het strand.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Er kunnen fossiele ammonieten (o.a. Cardioceras en Euaspidoceras), bivalven (onder andere de oester Gryphea dilatata), gastropoden, sponzen, stekels van zee-egels en andere resten van echinodermen en soms resten van vissen of reptielen gevonden worden.

Er staan 22 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Vaches Noires Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

  • Collin, François, Françoise Hébert & Thierry Rebours, 2005: Falaises des vaches noires : Histoire paléontologique de Houlgate à Villers-sur-Mer
    De Falaises des Vaches Noires bieden een uniek wild Frans landschap: geërodeerd door stromend water, en aan de voet ondergraven door de zee, schetst dit een karakteristiek verwrongen beeld in continue verandering. De Vaches Noires beschrijven een pagina in de geologische geschiedenis van Normandië: tijdens een wandeling langs de branding bij laagwater aan de voet van de Falaises valt een deel van de verschillende geologische lagen van de Normandische ondergrond goed waar te nemen. Lopend over de sedimenten van het eerste tijdperk kan men de Quartaire afzettingen bovenaan de rotsen zien.\r\n\r\nDeze geologische lagen hebben ook de resten ontsloten van dieren die ten tijde van het afzetten ervan leefden: dit zijn de fossielen. Het zijn er velen en ze zijn verschillend. Sinds de 18e eeuw zijn er veel verzameld en sommigen ervan hebben internationaal naam gemaakt. Weekdieren komen het meest voor: ammonieten, lopha en gryphea komen met het tij dat de basis van deze lagen uitspoelt tevoorschijn. Fragmenten van gewervelden (dinosauriërs, vissen, ...) kunnen ook gevonden worden.\r\n\r\nDit werk, dat een eenvoudige presentatie van deze spectaculaire vindplaats biedt, zal je vergezellen op je wandelingen. Het zal je helpen de Falaises en hun omgeving beter waar te nemen, en de fossielen die je eventueel vindt te identificeren.
    Geplaatst door
  • Lebrun, Patrice, ed., 2013: Les falaises des Vaches-Noires: un gisement emblématique du Jurassique à Vllers-sur-Mer, Normandie (Fossiles: Revue française de paléontologie, hors-serie IV)
    Uitgave van het tijdschrift \"Fossiles: Revue française du paléontologie\", geheel gewijd aan de Falaises des Vaches-Noires. Bevat een verscheidenheid aan artikelen van diverse auteurs aangaande onderwerpen als de geschiedenis van paleontologisch/geologisch onderzoek op deze unieke locatie; een beschrijving van de geologie ter plaatse; alsook een uitgebreide en goed geïllustreerde soortenlijst (handig voor determinatie van vondsten). Daarnaast introduceert het blad de lezer aan Paleospace, het nieuwe lokale museum dat vondsten gedaan bij de Vaches-Noires aan een breed publiek ontsluit.
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Caen (1 Groeve Bon Ménil)
Fossielen locatie: Caen (2 Groeve Desloges)
Fossielen locatie: Caen (3 Groeves bij Les Aucrais)
Fossielen locatie: Caen (4 Groeves Feuguerolles)
Fossielen locatie: Caen (5 Groeve d´Amfreville)
Fossielen locatie: Caen (6 Groeve la Roche)
Fossielen locatie: Cap de la Hève
Fossielen locatie: Fécamp
Fossielen locatie: Lion-sur-Mer
Fossielen locatie: Saint Aubin-sur-Mer (Cap Romain)
Fossielen locatie: Trouville-sur-Mer
Museum: Maison du fossile
Museum: Paleospace

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN