HOME Fossielen locaties ND White River Badlands, USA
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  ND White River Badlands
  USA

Toegevoegd:
januari 2014
Aangepast:
januari 2014

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

In het gebied van de White River Badlands zijn sinds de 19e eeuw vele fossielen gevonden van gewervelden waaronder grote zoogdieren. Het gebied kenmerkt zich door de badland erosie met diepe geulen die zijn uitgesleten in het zachte sediment.

De sedimenten behoren tot de Chaldron en Brule Formaties van de White River Group uit het Boven Eoceen tot Midden Oligoceen, onderdeel van het Paleogeen tijdperk en zijn zo'n 30 tot 40 miljoen jaar oud. Het betreft rivierafzettingen die bestaan uit zandsteen, siltsteen en zandige conglomeraten. In de rivierafzettingen is veel botmateriaal van zoogdieren als fossiel beward gebleven.

De White River Group is ontsloten in de ruime omgeving van het Badlands National Park, in North Dakota, South Dakota, Nebraska, Wyoming en Colorado. Echter niet overal zijn de sedimenten zo goed ontsloten als in de Badlands van South Dakota.

Het grootste gedeelte van het gebied valt onder het Badlands Nationaal Park waar fossielen zoeken verboden is. Een ander gedeelte valt onder het Bureau of Land Management. Fossielenzoeken is daar toegestaan, maar niet van gewervelden.

Enige wat overblijft om fossielen te zoeken is een gedeelte van het gebied wat in prive bezit is. Verschillende ranches in het gebied graven ofwel zelf fossielen op voor de verkoop, ofwel laten verzamelaars tegen betaling zoeken. Ook worden er door verschillende bedrijven fossielzoek reizen aangeboden in dit gebied. Bijzondere (lees dure) vondsten mag je dan in de meeste gevallen niet mee naar huis nemen. Deze reizen zijn vaak erg prijzig.

Zie onder andere:
Our heritage Guest Ranch


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De White River Badlands liggen in het zuidwesten van de staat South Dakota. Het gebied ligt zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Rapid City. De coordinaat op de kaart is indicatief. De formaties zijn ook ontsloten in de badlands ten noorden van Lusk in het oosten van Wyoming in Niobrara County. Deze zijn ook ontsloten in de badlands ten oosten van Chadron in noordwest Nebraske.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Botmateriaal van zoogdieren (oreodonten, en de voorlopers van paarden, kameel, neushoorn, hyena, tapir, hert, varken ....), veel landschildpadden en zeldzamer krokodil, vogel.

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN