HOME Fossielen locaties Gorges du Verdon, Frankrijk
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Gorges du Verdon
  Frankrijk

Toegevoegd:
november 2003
Aangepast:
juli 2017

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

In de Gorges du Verdon in het zuidoosten van Frankrijk zijn diverse afzettingen uit het onder Krijt tijdperk te vinden waarin fossielen te vinden zijn. Er zijn lagen ontsloten uit het Berriassien, Valanginien, Hauterivien, Barremien, Aptien en Albien.

Zie ook de GEA uitgave "Het onder-Krijt van de Provence" van maart 1988.

De Gorges du Verdon liggen in het Geologisch reservaat van de Haute Provence. Dit is met 150000 hectare het grootste geologisch reservaat van Europa. In dit reservaat zijn vele interessante formaties en opgravingen te zien. 

Op sommige plekken is zoeken van fossielen geheel verboden, in de rest van het reservaat is het toegestaan om op kleine schaal, zonder gereedschap fossielen te zoeken in materiaal wat door natuurlijke erosie is losgekomen. Overal in de omgeving zijn folders te krijgen waarin de interessante punten in het reservaat zijn beschreven.


Foto 1 van 26


Gevonden op 26 juli 2016 in de Gorges du Verdon aan de oevers van Lac de Castillion.\r\nLocatie 4 zoals al op de website staat
Geplaatst door: Bob op 26-08-2016

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Gorges du Verdon zijn te vinden op ongeveer 75 kilometer ten noordwesten van Cannes. Hieronder volgt een opsomming van gebieden waar de afzettingen zijn ontsloten, maar er zijn natuurlijk op veel meer plekken ontsluitingen te vinden. De beste lagen om te zoeken zijn de zachtere kleiige (grijs) en mergelige (gele) lagen tussen de hardere kalkbanken. Het betreft ruwweg het gebied tussen Draguignan in het westen en Castellane in het oosten.

 • 1. Hyeges Ligt ten noordwesten van St. Andre les Alpes. Aan de rechterkant van de weg D419 naar Hyeges zijn mergelafzettingen ontsloten waarin belemnieten en ammonieten gevonden kunnen worden. Ten noorden van het dorpje zijn ook nog hellingen ontsloten, maar hier heb ik niet gezocht. Deze hellingen zijn prachtig geplooid (zie foto).
 • 3. Courchons Ga vanaf St. Andre naar het zuiden langs het meer. Iets na het verlaten van St. Andre rechts een onverhard pad nemen. Na een half uur komt men helemaal boven. Vlakvoor het min of meer verlaten dorpje zijn aan de linkerkant hellingen waar kleine ammonietjes gevonden kunnen worden.
 • 4. Lac de Castillon Aan de oevers van Lac de Castillon tussen St Andre les Alpes en de brug Pont Julien zijn ammonieten te vinden. Ook hele kleine ammonietjes tussen het grind aan de oevers van het meer.
 • 5. Angles Op de weg van Pont St. Julien naar Angles zijn langs de weg hele laagpakketten ontsloten. Dit is de typelocatie van het Barremien. Hierin kunnen onder andere ammonieten gevonden worden.
 • 6. Vergons Hier ben ik zelf niet geweest.
 • 7. Col des Leques (ten noordwesten van Castellane) Hier is een opgraving van sirenen (zeekoeien) te zien die stammen uit het Eoceen, en 40 miljoen jaar oud zijn. In een bepaalde laag is een opeenhoping van skeletten van zeekoeien ontstaan. De wand is afgedekt met glas, maar is prima te zien. Vanaf de Col is het ongeveer 30 minuten lopen. Het pad begint naast de camping. Zoeken is hier verboden! In het Musée Sirenes & Fossiles in Castellane kun je meer over deze opgraving te weten komen.
 • 8. La Palud Volg de D23 naar het zuidwesten, ongeveer 1 kilometer. Op de mergel en kalksteen hellingen aan de rechterkant van de weg zijn zee-egels te vinden.
 • 9. Trigance Ten zuidwesten van Castellane langs de D90 ten zuiden van Trigance zijn in mergelafzettingen aan de oostzijde van de weg zee-egels en bivalven te vinden.
 • 10. Bauduen Ligt bij Lac de Ste Croix. Hier ben ikzelf niet geweest.
 • 11. Tijdelijke vindplaats (2004): Camping du Lac vlakbij Esparron-du-Verdon
  De camping wordt momenteel opgeknapt, en daardoor liggen soms kalksteenlagen ontbloot aan de oppervlakte en kan je makkelijk fossielen vinden. Er zijn fossielen te vinden direct aan de oppervlakte, maar ook na wat hak- en breekwerk in de kalksteenlagen zelf. Er zijn diverse ammonieten gevonden waaronder ééntje van wel 40cm groot en vrijwel compleet. Hier ben ik zelf niet geweest.
 • 12. Tussen Castellane en Rougon ligt de Camping Municipal Verdon Carajuan aan de D952. Tegenover deze camping is een parkeerplaats. Aan de rechterzijde van de parkeerplaats loopt er een wandelpad naar boven. Na enkele honderden meters volgt er een splitsing. Hier start een prachtige rondwandeling van 5 kilometer. Rondom het wandelpad liggen mergelachtige stenen waaruit met name ammonieten tevoorschijn komen. Als het wandelpad verlaten wordt liggen er ook soms losse exemplaren en tevens bivalven.
Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

De vondsten bestaan voornamelijk uit gastropoden, bivalven, zee-egels. Ammonieten en nautilussen kunnen ook gevonden worden.

Om de vondsten te kunnen determineren is het van belang de precieze laag te noteren waar de fossielen in gevonden zijn. Een stratigrafische tabel is hierbij nodig.

Er staan 4 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Gorges du Verdon Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

 • Gero Moosleitner, 2002: Fossilien sammeln in Südfrankreich. Fundstelle in den Causses und der Provence
  beschriiving van vindplaatsen en hun fossielen.
  Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Carniol
Fossielen locatie: Carniol 2
Fossielen locatie: Céreste
Fossielen locatie: Digne-les-Bains
Fossielen locatie: Digne-les-Bains (Barles)
Fossielen locatie: Fontienne
Fossielen locatie: Les Baronnies 10 (Barret)
Fossielen locatie: Méailles
Fossielen locatie: Pierrerue 1
Fossielen locatie: Pierrerue 2
Fossielen locatie: Pierrerue 3
Fossielen locatie: Saint-Maime
Museum: Musée Minéralogique et Paléontologique Pierre Delquie
Museum: Musée Pierre Martel de Vachères
Museum: Musée Promenade
Museum: Musée Sirènes et Fossiles

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN