HOME Fossielen locaties Adelholzen, Duitsland
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

Op 12 maart heeft de Nederlandse overheid besloten dat in heel Nederland alle evenementen met meer dan 100 bezoekers moeten worden afgelast. Dit betekent dat wij als organisatie van PaleoTime-NL genoodzaakt zijn om ons evenement af te gelasten. PaleoTime-NL 2020 gaat niet door.

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Adelholzen
  Duitsland

Toegevoegd:
november 2013
Aangepast:
november 2013

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

De Adelholzen sectie ligt op het terrein van de “Adelholzer Mineralwasser” fabriek Primusquelle, in Bad Adelholzen, bij Siegsdorf, in de Duitse deelstaat Beieren. Achter de fabriek zijn de Adelholzen formatie en het onderste deel van de Stockletten formatie ontsloten. Deze ontsluiting is ontstaan bij een uitbreiding van de fabriek in 1996 en hoewel een deel van de lagen inmiddels is overgroeid, is er nogsteeds genoeg ontsloten om fossielen te zoeken.

De successie bevat het volledige Lutetiaan en een groot deel van het Priaboniaan. Bij de Adelholzen sectie zijn een grote hoeveelheden grootforaminiferen en zeldzamer ook bivalven, serpuliden, zee-egels en krabben te vinden.

De Adelholzen formatie wordt onderverdeeld in 5 lithologische eenheden, opeenvolgend ~4m mergelige glauconietzanden met voornamelijk Assilina; ~4,5m mergelige bioclastische zanden met voornamelijk Nummulites; ~0,6m glauconitische zanden; ~4,2m mergels met Discocyclina en uiteindelijk ~1,1 m mergelige, bruine zanden. Hier bovenop bevindt zich de mergelige Stockletten formatie. In de Stockletten formatie bevindt zich een hiaat van ~3 miljoen jaar, waarbij het Bartoniaan ongeveer volledig mist. Voornamelijk het onderste deel van de Adelholzen formatie is bijzonder rijk aan grootforaminiferen, hoofdzakelijk Nummulites, Assilina en Discocyclina. Het gaat om een echte ‘Nummulieten-packstones’. Er spoelen ook continu forams uit deze packstones, dus onderaan de sectie loop je letterlijk over de uitgespoelde grootforaminiferen. Hiernaast zijn in het onderste deel van de Adelholzen formatie verschillende bivalven te vinden, zoals de erg grote oesters Pycnodonte gigantica en exemplaren van Spondylus sp. met gepreserveerde stekels. In het bovenste deel van de Adelholzen formatie zijn oesters (Pycnodonte sp.), zee-egels (Conoclypeus sp.), haaientanden en vrije serpuliden te vinden. Zeldzamer maar bijzonder mooi zijn krabben met gepreserveerde poten en scharen, voornamelijk uit het middelste en bovenste deel van de Adelholzen formatie. De Stockletten formatie bevat vrij weinig fossielen.


Foto 2 van 4


De Adelholzen sectie, achter de Primusquelle fabriek
Geplaatst door: FossilDude op 06-11-2013

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Adelholzen sectie bevindt zich op het terrein van de Primusquelle mineraalwater fabriek, ten zuidwesten van Siegsdorf. Vanaf de Adelholzer Strasse tussen Alzing en Bernhaupten kan je op de St. Primus Strasse komen. Deze weg gaat langs de fabriek. Deze vindplaats ligt op privé-terrein, vraag dus eerst van tevoren toestemming om op het terrein fossielen te zoeken.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Foraminiferen, Bivalven, Serpuliden, Zee-egels, Kreeft-achtigen, Haaien, Bryozoa

Er staan 4 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Adelholzen Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

  • Gebhardt, H., Ćoric, S., Darga, R., Briguglio, A., Schenk, B., Werner, W., Andersen, N., Sames, B., 2013: Middle to Late Eocene paleoenvironmental changes in a marine transgressive sequence from the northern Tethyan margin (Adelholzen, Germany)
    Austrian Journal of Earth Sciences 106(2): 45–72.
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Trimmelkam
Museum: Naturkundemuseum Siegsdorf

Colofon

Met dank aan Johan Vellekoop

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN