HOME Fossielen locaties Cap Blanc Nez, Frankrijk
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Cap Blanc Nez
  Frankrijk

Toegevoegd:
juni 2002
Aangepast:
juli 2017

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Aan de kust zijn soms rijke fossielenlagen ontsloten. De kleilagen die bij eb bereikbaar zijn stammen uit het Albien (onderdeel van het Krijt tijdperk). Voor een beschrijving van de Albien-lagen van Cap Blanc Nez, en de daarin voorkomende ammonieten, zie het artikel van Philippe Baert op onze site: /information/article.php?id=609&/Albiaan%20ammonieten%20van%20Cap%20Blanc%20Nez

De bovenliggende krijtrotsen stammen uit het Cenomaan en Turoon (boven Krijt tijdperk). Zie ook de beschrijving van de nabijgelegen Cap Gris Nez.

Let op! Er zijn de laatste jaren op verschillende plekken hakverboden uitgevaardigd! Zoeken naar los materiaal is wel toegestaan. Let ook op de getijden. Met vloed kun je ingesloten raken.


Foto 1 van 8


Petit Blanc Nez
Geplaatst door: Gerrit-Jan op 08-07-2011

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Het gebied wordt ook wel de Boulonnais genoemd en ligt aan de kust ten zuiden van Calais aan de noord Franse kust. Er zitten fossielen in de witte kalksteen, maar ook in de kleilagen (Albien) op de strandvlakte die bereikbaar zijn bij eb. Op verschillende locaties aan de kust zijn fossielen te vinden:

 • Escalles / Cap Blanc Nez Blac Nez betekend "witte neus", dit vanwege de witte krijtrotsen. Op de akkers rondom Cap Blanc Nez bij Escalles zijn sponzen en zee-egels te vinden. Op het strand (naar rechts het strand op bij Escalles) zijn op het strand ook deze fossielen en ammonieten te vinden. Cap Blanc Nez is ook vanuit Sangatte te bereiken over het strand. Kom niet te dicht bij de klif!
 • Wissant / Strouanne Op de strandvlakte (naar rechts het strand op lopen) zijn soms fossielrijke kleilagen uit het Albien (onderdeel van het Krijt tijdperk) ontsloten. Dit kan per jaar en per seizoen wisselen. Soms is er helemaal niets ontsloten, en is alles bedekt met zand. In de kleilagen op de strandvlakte zijn brachiopoden, belemnieten, gastropoden, bivalven en meestal gepyritiseerde ammonieten (o.a. Anahoplites, Hamites en Hoplites) te vinden. Haaientanden en visresten zijn zeldzaam.
Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Zie voor beschrijving ook hierboven. De fossielen in de kleilagen zijn vaak gepyritiseerd en vragen een speciale behandeling zodat ze in de loop der jaren niet uit elkaar vallen. Zie hiervoor de Informatie pagina's.

Er staan 88 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Cap Blanc Nez Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

 • Flip Hoedemaker en Joke Stemvers-van Bemmel, Maart 1996: Wissant Ammonieten ISSN 0167-4692
  Het is en Exemplar van gea, driemaandelijkse tijdschrift van de Stichting Geologische Aktiviteiten voor belangstellenden in geologie en mineralogie van Maart 1996 vol.29, nr.1\r\n\r\nBeschrijving van de vindplaats en het Albien van Wissant. Uitgebreid informatie over Ammonieten in het allgemeen. Beschrijving van de Wissant-Ammonieten uit het geslacht Eupholites met fotos en tekeningen. Aaanwijzing voor het prepareren vangefosfateerde Ammonieten.
  Geplaatst door
 • Smith, 1983: Fossils of the Chalk, 2nd edition
  ISBN0901702781, Zeer geschikt voor fossielen van de Engelse zuidkust en de Franse noordkust.
  Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Cap Griz Nez
Fossielen locatie: Dannes (groeve / quarry)
Fossielen locatie: Kent (Dover)
Fossielen locatie: Kent (Folkestone)
Fossielen locatie: Pointe aux Oies

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN