HOME Fossielen locaties Ault, Frankrijk
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Ault
  Frankrijk

Toegevoegd:
augustus 2004
Aangepast:
maart 2011

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

In de buurt van de baai van de Somme zijn prachtige fossielen te vinden! De kliffen bij de kustplaatsen Ault en Le Tréport bestaan uit fijne kalksteen uit het midden en boven Turoon en Coniacien (onderdeel van het boven Krijt tijdperk) met bivalven, brachiopoden en zee-egels als fossielinhoud. Het materiaal is ook erg eenvoudig te prepareren: water en een stevige borstel volstaat doorgaans. De kliffen zijn tot 80 meter hoog. Je kunt dus alleen zoeken in de lagen onderin de kliffen (helm op!). Ook de naar beneden gestorte blokken op het strand kunnen mooie vondsten opleveren.

Kijk wel uit bij verzamelen bij deze hoge kliffen: de in de klifwand nestelende vogels maken nogal eens kleine keitjes los die vervolgens naar beneden vallen, met alle gevolgen voor diegene die net daaronder aan het verzamelen is. Een helm is hier aan te bevelen.

Let op: ook in het binnenland van Le Treport en omstreken zijn leuke vondsten te doen tussen het grind.

Voor de zee-egel fanaten: Behalve diverse artikeltjes in GEA's is er ook ooit een goede publicatie geschreven over de Micrasters van Picardie ("L'évolution des Micraster (Échinides, Spatangoïdes) dans le Turonien-Coniacien de Picardie Occidentale (Somme), van Monique Fouray, 1981). Hierin staat een beschrijving van de in de kliffen ontsloten lagen (niet alle lagen zijn even rijk aan Micrasters!) en foto's van de voorkomende soorten.

Sinds zomer 2010 is toegang officieel niet meer toegestaan op gedeelten van de vindplaats door bouwwerkzaamheden bij Ault.


Foto 1 van 14


De kliffen bij Ault.
Geplaatst door: jbas op 21-06-2011

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De vindplaats ligt aan de Noord Franse kust ten noordoosten van Dieppe. Vanaf de baai van de Somme tot aan Ault heb je stukken polder met laag strand, de kliffen beginnen pas bij Ault en lopen helemaal door tot de monding van de Seine bij Le Havre. Vanwege de hoge kliffen kun je in de omgeving van Le Treport maar op enkele plaatsen het strand op (zie kaartje):

  • te beginnen bij Ault
  • tussen Ault en Mers alleen bij le Bois de Cise
  • bij Mers-les-Baines
  • vervolgens passeer je de haven van Le Treport, bij Le Treport zelf kun je ook het strand op (aan de voet van de "Calvaire des Terasses", prachtig uitzicht !)
  • voorbij Le Treport kun je pas +/- 10 km verderop bij Mesnil-Val het strand weer op.
Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Bivalven, brachiopoden en zee-egels uit het boven en midden Turoon en Coniacien (onderdeel van het boven Krijt tijdperk). Er zijn verschillende soorten Micrasters te vinden (o.a. Micraster leskei uit het Turoon en Micraster decipiens uit het Coniacien). Andere zee-egels die je er kunt vinden (in mindere mate dan de Micrasters) zijn Conulus en Echinocorys, en als je heel veel geluk hebt ook regulaire zee-egels(Salenia en Stereocidaris, vrij zeldzaam).
Sommige blokken bevatten ook grote exemplaren (30-40 cm) van de bivalve Inoceramus. Verder vind je ook diverse soorten brachiopoden (o.a. Terebratula semiglobosa), de oester (bivalve) Spondylus spinosus (algemeen), en stengeldelen van crinoiden (Isocrinus). Ammonieten ben ik er nog nooit tegengekomen.

Er staan 17 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Ault Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Dannes (groeve / quarry)

Colofon

Met dank aan John Bastiaansen voor het leveren van deze beschrijving.

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN