HOME Fossielen locaties Eifel, Duitsland
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Eifel
  Duitsland

Toegevoegd:
november 2002
Aangepast:
november 2013

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Het Eifel gebied staat bekend om zijn vulkanische afzettingen. Er zijn echter ook ontsluitingen met kalksteen uit het Devoon tijdperk waar onder andere fossiele koralen in te vinden zijn.


Foto 1 van 7


Ook op akkers in Weinsheim zijn fossielen te vinden. (situatie 2005)
Geplaatst door: jakob op 23-06-2011

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Eifel ligt in het westen van Duitsland tegen de Belgische grens aan. Hier volgt een beschrijving van een aantal vindplaatsen:

 • Tracé van de B51-E29 LET OP: Volgens lezer van deze site nu volledig overgroeid. Er is niets meer te vinden. Akkers in de omgeving kunnen nog wel wat opleveren.
 • Weinsheim Tussen Prüm en Gerolstein bevindt zich ten zuidoosten van Weinsheim een industriegebied. Weinsheim ligt links van de D410 als je van Prüm naar Gerolstein rijdt. Ga op zoek naar de firma Streif. Vanaf hun parking volg je een verhard weggetje tussen het industrieterrein en het natuurgebied. 200m verder hebben ze een nieuw stukje weg aangelegd. De boorden liggen vol met fossielen, vooral schelpen. Volgens mij zal hier de volgende jaren nog wel regelmatig bijgebouwd worden, dus als je er passeert is het zeker de moeite waard om te gaan kijken. Ook als je het industrieterrein in noordelijke richting neemt kun je fossielen vinden. Op de velden daarbij in de buurt kunnen ook losse fossielen gevonden worden (als het nog onbegroeid is). Er komen onder andere koralen, brachiopoden en gastropoden voor, en soms kleine trilobieten. Vaak zijn deze fossielen wel beschadigd. 

Het bedrijf op het industrieterrein heeft in 2008 een grote zand en puinlaag bovenop de oorspronkelijke wal gelegd. Op die wal beginnen nu ook onderaan planten te groeien. Er kunnen nog steeds fossielen worden gevonden, maar de mensen die bij het bedrijf werken zijn er niet meer happig op gezien de mogelijkheid van puinverschuivingen. En dat komen ze je soms ook vertellen.

Situatie 2013: De site is dusdanig volgebouwd en overgroeid dat fossielen vinden een moeilijke opgave is geworden.

 • Schwirzheim Nog iets verder dan Weinsheim ligt het dorpje Schwirzheim. Vanaf Prüm naar het oosten rijden. In Baselt linksaf richting Schwirzheim. Op de velden ten noorden van de kerk kun je trilobieten en andere fossielen kunnen vinden. De velden moeten dan wel onbebouwd zijn.
 • Ahütte Bij Ahütte bevinden zich een aantal grote groeves. Toestemming krijgen om te zoeken is moeilijk. Er kunnen hier fossiele koralen en crinoiden worden gevonden.
 • Keldenich Ten zuiden van Keldenich is een oude verlaten groeve. Er kunnen hier mooie fossielen van koralen gevonden worden, en ook brachiopoden en gastropoden.
 • Baasem Groeve is afgesloten, en fossielen zoeken is verboden.
 • Nettersheim Koralen, brachiopoden
 • Wallersheim Vanaf Prüm naar het oosten rijden. Na ongeveer 5 kilometer rechtsaf richting Fleringen. Tussen hier en Wallersheim op de velden zoeken. Er zijn hier koralen te vinden.
 • Büdesheim Vanaf Prüm naar het oosten rijden. Ten zuidoosten van Büdesheim op de velden zoeken.
 • Willwerath Vanaf Prüm naar het noordoosten rijden langs de rivier richting Willwerath. Bij Willwerath op de velden zoeken.
 • Gerolstein Vanaf Gerolstein neem weg B410 naar het westen. Net voor het verlaten van het dorp rechtsaf. Bij de Auberg is een berghelling waar veel fossielen gevonden kunnen worden. Ook in de omgeving.

 

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Koralen, brachiopoden, gastropoden en trilobieten uit het Devoon tijdperk.


Plaat A vondsten uit de Eifel © Plaat en collectie: J. Luteyn (Groot formaat)

1a en 1b. (Favosites sp.) 2a en 2b. (Peripaedium planum) ook (Cyathophyllum planum) 3a en 3b. (Actinostroma sp.) ? 4a en 4b. (Heliolites porosa) 5. Plat schijfvormig koraal (Alveolites sp.) ? 6a en 6b. (Dohmophyllum helianthoides) (7a en 7b. (Digonophyllum maximum) 8a en 8b. (Alveolites suborbiculatis) met hierop (Stromatopora)

Op een akker bij Weinsheim (industrieterrein) werd alles gevonden op nr. 2a en 2b na welke gevonden werd bovenaan de groeve “Rauhheck” bij Hillesheim.


Plaat B vondsten uit de Eifel © Plaat en collectie: J. Luteyn (Groot formaat)

1. (Heliolites porosa) 2a en 2b. (Sycoceras sp.) gedeelte. 3. (Aulopora serpens) 4a en 4b. doorsnede en zijkant van (Heliophyllum sp.) 5a en 5b. idem, maar dan van (Diagophyllum sp.) stuk van coralliet. 6a en 6b. (Alveolites suborbicularis) bijzonder mooi rood gekleurd. 7a en 7b. (Thamnopora)? 8 a, 8b, 9 en 10. (Favosites sp.)

Op een akker bij Weinsheim werd alles gevonden op nr. 2, 3 en 6a en 6b na, welke gevonden werden bovenaan de groeve “Rauhheck” bij Hillesheim. Opvallend is de rode kleur van laatst genoemde fossielen. (Nummer 2 is afkomstig uit een oude collectie en zou uit de omgeving van Gerolstein komen de kleur etc. lijkt echter meer op Givetien dan Eifelien?)


Plaat C vondsten uit de Eifel © Plaat en collectie: J. Luteyn (Groot formaat)

1 en 2. (Thamnopora cervicornus) oude naam (Favosites cervicornis) 3.(Cyathopaedium sp.) ook wel (Calophyllum sp.) 4. (Disphyllum caespitosum) 5. (Calceola sandalina) met klep erboven. 6. klep van (Calceola sandalina) 7. Idem, maar met andere kenmerken een ovale opening en de hoogte en de breedte van de coralliet is anders (variatie binnen de soort ?) 8. drie exemplaren voor en achterzijde van (Calceola sandalina) 9. mini-sponsje (Heliolites porosa) 10. onbekend sponsje. 11, 11a en 11b. (Acanthophyllum vermicularum) 12a (Spongohylloides vesiculosum) ook bekend als  (Mesophyllum vesiculosum), 12b (Acanthophyllum sp.

Er staan 64 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Eifel Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

 • Hermann-Josef Brauns, 1986: Wirbellose Tiere aus dem Devon des Gerolsteiner landes und seiner Umgebung.
  Dit boekje (35 pag.tekst plus foto\'s)is verkrijgbaar in het Geomuseum in Gerolstein, het behandeld het taxonomisch overzicht van Cnidaria \r\ngevonden in de Eifel.
  Geplaatst door
 • Jungheim, H.J., 1996: Die Eifel - Fossilien, Erdgeschichte, Lebensbilder
  Informatie over de diergroepen die fossiel in de Eifel te vinden zijn, waarbij enkele van de algemenere vertegenwoordigers van elke groep wat verder uitgelicht worden. Nuttig voor determinaties van veel gevonden fossielen, of determinaties tot op groep, zoals zeelelies e.d.
  Geplaatst door
 • Jungheim, H.J., 2000: Eifel-Brachiopoden
  Korte beschrijvingen en duidelijke afbeeldingen van een lastige, maar zeer algemene groep fossielen uit de Eifel: de brachiopoden. Ook met dit boek blijft determineren van brachiopoden lastig, maar het helpt zeker.
  Geplaatst door
 • Jürgen Höflinger, Nils Jung, 2019: Rhynchonelliden des deutschen Devon
  a monograph about rhynchonellid brachiopods from the Eifel, Bergisches Land, Sauerland and related faunas from Belgium, France, Poland, Czech Republic
  Geplaatst door
 • Rath, 2003: Die Erforschungsgeschichte der Eifel-Geologie.
  Geplaatst door
 • Ruckert, A. & T. Klever, 2007: Trilobiten - Schatze des Gerolsteiner Landes
  Klein boekje waarin enkele trilobietensoorten uit de Eifel worden beschreven en afgebeeld. Duitstalig.
  Geplaatst door
 • Van Diggelen en Stemvers-Van Bremmel, 1987: De fossielen van de Devonische Eifel.
  Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Aachen Grünenthal
Fossielen locatie: Aachen: Lousberg
Fossielen locatie: An der Lohe
Fossielen locatie: Brouch
Fossielen locatie: Brunssum
Fossielen locatie: Eygelshoven
Fossielen locatie: Haller
Fossielen locatie: La Calamine / Kelmis
Fossielen locatie: Larochette
Fossielen locatie: Plombières
Fossielen locatie: Schneeberg
Fossielen locatie: Ubach over Worms
Geologisch Excursiepunt: Laacher See
Museum: Das Haus der Fossilien
Museum: Goldfuß Museum
Museum: Musee de prehistoire

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN