HOME Fossielen locaties Rhynie, Groot-Brittannië
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

De volgende editie van het grootste paleontologische evenement van Nederland, zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Rhynie
  Groot-Brittannië

Toegevoegd:
september 2006
Aangepast:
september 2006

>> Bekijk Alle locaties
Deze locatie is gesloten of niet meer toegankelijk !!!

Beschrijving locatie

Fossielen uit het dorpje Rhynie zijn wereldberoemd vanwege zijn goedbewaarde plantenfossielen uit het Pragien, onder Devoon tijdperk. Het is een van de oudst bekende landafzettingen met fossielen uit de eerste fase van de kolonisatie van het land. Bovendien zijn de planten uitzonderlijk goed bewaard gebleven, waardoor zelfs de individuele plantencellen nog te zien zijn. De detailstructuren zijn bestudeerd door slijpplaatjes van de fossielen te maken.

De zogenaamde Rhynie Chert is voor het eerst ontdekt door W. Mackie in 1912. Later hebben de paleobotanisten R. Kidston en H. Lang veel over deze fossielen gepubliceerd. De vondsten hebben ons veel geleerd over de evolutie van het leven in het onder Devoon tijdperk.

De fossielen zijn in het verleden gevonden in hele kleine ontsluitingen, en losse vondsten. Nu is er echter alleen nog maar een weiland te zien. Er kan dus niet worden gezocht. De laag met fossielen is bedekt met meer dan een meter grond. De plek is tegenwoordig beschermd als een Site of Special Scientific Interest, SSSI.

De planten hebben geleefd in een moerasachtig gebied met warme bronnen en een subtropisch tot tropisch klimaat. Het kwartsrijke water uit de bronnen zorgde voor een snelle fossilisatie. De kwarts mineralen hebben in de loop van de tijd de plaats ingenomen van het organisch materiaal. Recente radiometrische dateringen wijzen op een ouderdom van 396 miljoen jaar (+/- 12).


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Rhynie ligt in het graafschap Aberdeenshire in het oosten van Schotland, Groot Brittannië. Het dorpje ligt 40 kilometer ten noordwesten van Aberdeen.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Vele soorten primitieve planten (zoals Aglaophyton, Rhynia, Horneophyton en Asteroxylon) waaronder de eerste vaatplanten. De planten hadden nog geen bladeren. Ook zijn er diverse arthropoden gevonden, waaronder een schorpioenachtige, spinachtigen, duizendpoten en mijten. Er zijn zelfs korstmossen, schimmels en algen gevonden. Ook zijn er gevallen van parasitisme vastgesteld.

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN