HOME Fossielen locaties Holzmaden, Duitsland
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Holzmaden
  Duitsland

Toegevoegd:
augustus 2006
Aangepast:
maart 2012

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

In de regio Holzmaden is de zogenaamde Posidonia schalie uit het Lias (onderdeel van het Jura tijdperk) aanwezig in de ondergrond. Deze schalie is destijds gevormd in een tropische zee. In het Urweltmuseum in Holzmaden kun je ook enkele sauriërs bewonderen die in deze zee moeten hebben rondgezwommen!

Er waren vroeger meerdere groeves in het gebied tussen Holzmaden - Ohmden - Schlierbach - Zell, waarvan de meeste inmiddels gesloten zijn. Nu zijn er nog twee groeves over, waarvan er één speciaal voor fossielenzoekers opengehouden wordt. Dit is de grote groeve tegenover het Hauff Museum in Holzmaden. Bezoekers kunnen hier in de Posidonia schalie fossielen zoeken. Je kunt hier groot gereedschap huren voor een klein bedrag. Museum medewerkers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en om vondsten te determineren. Afvalgruis wordt regelmatig verwijderd uit de groeve.

De Posidonia schalie in het Holzmaden gebied is beschermd door wetgeving, en hetzelfde geldt voor de fossielen die erin gevonden worden. Erkende museummedewerkers bekijken de vondsten op wetenschappelijk belang. In dat geval wordt de vinder gecompenseerd. Normale vondsten zoals ammonieten, belemnieten en zelfs los voorkomende reptielenbotten kunnen zonder problemen meegenomen worden.

In Holzmaden kun je het Urwelt Museum Hauff bezoeken. Het museum bevindt zich aan de Aichelberger Strasse 90 te Holzmaden/Teck. Voor meer informatie kun je de website bezoeken: http://www.urweltmuseum.de/ . Het museum organiseert ook uitstapjes naar een nabijgelegen groeve, waar je vervolgens zelf mag zoeken.


Foto 1 van 6


Schieferbruch Kromer vlakbij Ohmden. Op de achtergrond Aigelberg.
Geplaatst door: Pleydellia op 24-07-2011

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Holzmaden ligt ten oosten van Stuttgart in het zuidwesten van Duitsland. Het Urweltmuseum is te vinden in Holzmaden, en staat overal aangegeven. De groeve ligt naast het museum.

De tweede groeve Schieferbruch Ralf Kromer ligt in Ohmden. Hier kan tegen betaling worden gezocht van maart tot midden november tijdens werkuren. http://www.schieferbruch-kromer.de

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Diverse fossielen uit het Lias (onderdeel van het Jura tijdperk). Er kunnen onder andere ammonieten, belemnieten en bivalven (o.a. Posidonia) worden gevonden in de oliehoudende schalie. Sauriër fossielen zijn er ook gevonden.

Er staan 5 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Holzmaden Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

  • Hauff, Bernhard & Rolf Bernhard Hauff, 1981: Das Holzmadenbuch
    Dit boek en zijn afbeeldingen presenteren de lezer de mooiste en interessantste fossielen van Holzmaden en omgeving. Deze fossielen vormen wereldwijd topstukken in musea, publieke gebouwen en privéhuizen, waar zij hun gelukkige eigenaars tot prachtige en stimulerende ornamenten dienen.\r\n\r\nHet Holzmaden-boek stelt zich tot doel de wereldgescheidenis te verbeelden middels het kleine, maar bijzonder inzichtelijke venster dat de afzettingen in Holzmaden biedt. Het is daarom nodig dit ongebruikelijk voorkomen middels beschermende maatregelen te conserveren.\r\n\r\nDit boek wil graag het plezier van de fossielen uit dit land op een didactische en esthetische manier overbrengen, in het bijzonder om er op die manier een waardering voor te inspireren en onderhouden. Daarnaast poogt dit boek een begrip bij te brengen voor het feit dat het ontdekken en winnen van deze unieke vondsten alleen mogelijk is middels zorgvuldig afbouwen en opgraven. Dit is het centrale uitgangspunt voor wetenschappelijke analyse.\r\n\r\nInclusief verwijderbaar profieloverzicht.
    Geplaatst door
  • Hauff, Rolf Bernhard, 1997: Urwelt-Museum Hauff : Leben im Jurameer
    Het Urwelt-Museum Hauff is, met zijn wereldberoemde fossielen uit de Posidoniaschalie, gelegen te midden van de fossielenlocatie Holzmaden. Nergens in de wereld zijn vondsten uit deze periode zo goed bewaard gebleven. Waar het Urwelt-Museum vandaag de dag staat woelde 180 miljoen jaar geleden de Jura-zee, waarvan de fauna in uitzonderlijke staat gefossiliseerd en hier bewaard is gebleven.\r\n\r\nDit boek introduceert de lezer tot de geologische formaties waar deze fossielen uit afkomstig zijn, hun uitgraving en hun preparatie. Tevens voorziet het in informatie over de geologische samenstelling van de Schwäbische Alb, het fossilisatieproces, en een reconstructie van het prehistorisch leven aldaar.
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Aichelberg (steinbruch)
Fossielen locatie: Aspach
Fossielen locatie: Bad Boll
Fossielen locatie: Rielingshausen
Museum: Museum der Universität Tübingen
Museum: Staatliches Museum für Naturkunde Stuttgart
Museum: Urweltmuseum Hauff
Museum: Urweltsteinbruch Fischer
Vereniging: Stuttgarter Mineralien- und Fossilienfreunde: Restaurant

Colofon

Met dank aan Arno Luyckx voor zijn bijdrage aan deze beschrijving.

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN