HOME Fossielen locaties Kali Gandaki, Nepal
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

Op 12 maart heeft de Nederlandse overheid besloten dat in heel Nederland alle evenementen met meer dan 100 bezoekers moeten worden afgelast. Dit betekent dat wij als organisatie van PaleoTime-NL genoodzaakt zijn om ons evenement af te gelasten. PaleoTime-NL 2020 gaat niet door.

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Kali Gandaki
  Nepal

Toegevoegd:
mei 2006
Aangepast:
mei 2006

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

De vallei van de Kali Gandaki is één van de diepste valleien ter wereld en ligt tussen de bergen Daulagiri en Anapurna die meer dan 8 kilometer hoog zijn. In de rivierbedding vindt men tientallen ammonieten uit het boven Jura tijdperk.

Het is eigenlijk ongelooflijk dat men zeefossielen vindt op een hoogte van rond de 3000m!!! De Himalaya is dan ook een relatief jong gebergte die gevormd is doordat de Indische plaat zich met veel kracht in de Aziatische plaat boort.

Tijdens de moesson dwz vanaf juni t/m september is de rivier gezwollen en kan niet gezocht worden, ik heb vernomen dat het water dan volledig tot aan de oevers komt. De beste reistijd is oktober, november en maart tot mei, zelfs december en januari komen in aanmerking maar dan is het natuurlijk wel wat frisser (maar wel helder, zonnig weer).

In Nepal en India zijn deze ammonieten beter bekend onder de naam "saligrams" en hebben een religieuze betekenis. Voor meer informatie over saligrams in de Hindu cultuur: Link.


Foto 2 van 2


Dorpje Kagbeni.
Geplaatst door: Patrick op 16-03-2012

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

De Kali Gandaki vallei ligt in het bergstaatje Nepal. De snelste manier om hier naartoe te reizen is een vlucht naar Kathmandu, vandaar vliegen naar Pokhara en dan met een klein vliegtuigje (twinotter) naar Jomsom (of Jomosom) waar sinds kort de airstrip verhard is. Dit is de snelste maar uiteraard niet de goedkoopste manier.

Voor lowbudgetreizigers is het beter om vanaf Kathmandu de bus te nemen naar Pokhara, dan een bus of taxi naar Nayapul vlakbij Birethanti (er zijn nog andere plaatsen van waaruit men kan vertrekken) en vandaar te voet naar Jomsom. De tocht duurt 12 tot 16 dagen al naargelang je de terugtocht met het vliegtuig of te voet doet. Van Jomsom naar Kagbeni is het een halve dag wandelen. Overnachtingen zijn gemakkelijk te regelen in de talrijke "theahouses" onderweg.

De ammonieten worden vooral gevonden tussen Jomsom en Kagbeni en zeker verder naar het noorden stroomopwaarts in Upper Mustang (hiervoor moet men wel een speciale en dure permit hebben).

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Ammonieten uit het boven Jura tijdperk.

Literatuur aangeraden door leden

  • Bishal Nath Upreti and Masaru Yoshida, 2005: Guidebook for Himalayan Trekkers, Geology and Natural Hazards along the Kaligandaki valley, Nepal
    Geplaatst door

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Er zijn geen lokaties in de omgeving aangetroffen. Weet je een nieuwe lokatie? Meld deze dan Hier aan.

Colofon

Met dank aan Patrick de Saegher voor het leveren van deze beschrijving!

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN