HOME Fossielen locaties FL Peace River, USA
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

De volgende editie van het grootste paleontologische evenement van Nederland, zal plaatsvinden op zaterdag 14 maart 2020

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  FL Peace River
  USA

Toegevoegd:
mei 2006
Aangepast:
april 2009

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

In de bedding van de Peace River in Florida, USA ligt overal fossielrijke gravel. Deze is soms wel bedekt met een zandlaag. In deze lagen zijn zowel fossielen uit het Mioceen als uit het Pleistoceen (onderdeel van het Kwartair en Neogeen tijdperken) te vinden.

Florida is in de loop der miljoenen jaren een aantal keer land en zee geweest. En aangezien de rivier dwars door deze geologische lagen heen snijdt kun je dus ook de meest uiteenlopende vondsten doen in de Peace River.

De methode is om op de bodem van de rivier in de gravel te zoeken. Vanaf februari t/m mei staat het water lager dan normaal dus beter op dan te gaan zoeken. Een schep en een zeef (0,5 cm) zijn noodzakelijk. Ook is het handig een gedetailleerde topografische kaart aan te schaffen, waarop duidelijk de kronkels, bruggetjes en 'boatramps' van de rivier staan aangegeven.

Ga vooral bij de bochten zoeken, hier hoop de gravel zich vaak op. Stop niet te vroeg met graven wanneer de vondsten minimaal zijn, ga dieper! Het is verboden om in de rivierbanken te graven, maar dit kan wel hele mooie en grote vondsten opleveren.

Tevens moet je in deze banken oppassen voor slangen die zich graag tussen de boomwortels verscholen houden. Wanneer je toch wordt gebeten: vooral rustig blijven en zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Niet afbinden of uitzuigen!

Alligators zijn over het algemeen heel lief, maar wanneer groter dan twee meter kun je het beste ergens anders een plekje zoeken.

Voor haaientanden en fossielen schelpen heb je geen fossilpermit (vergunning) nodig, maar omdat niemand natuurlijk een mammoetkies laat liggen is het wel zo verstandig om een "Florida Fossil Permit" aan te schaffen (vrij goedkoop).

Aanbevolen literatuur: - Fossiling in Florida, Mark Renz - Megalodon, Mark Renz - Florida's Fossils, Robin C. Brown


Foto 1 van 5


Zeven in de gravel op de bodem.
Geplaatst door: Supergraver op 22-03-2012

Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Vlakbij de vindplaats ligt een vrij simpele camping die je prima als uitgangspunt kunt gebruiken. Deze ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten zuidwesten van Orlando.

Zorg dat je op de hoofdweg 17 (richting het zuiden)komt en deze rij je door totdat je bij het plaatsje Zolfo Springs (Hardee county) komt, hier wordt de 17 ook door de 'state' wegen 64 en 66 gekruist. De camping Pioneer Park bevindt zich naast het kruispunt (vrij goedkoop). Je kunt tijdens het jachtseizoen gratis kamperen in de State Run Hunting preserves.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Er kunnen zowel Miocene (zee) als Pleistocene (land) fossielen worden gevonden. In sommige andere rivieren in de buurt ook wel Plioceen materiaal (vooral schelpen en gastropoden). In het noorden van Florida kun je zelfs Eocene fossielen uit de rivieren vissen.

Doorgaans zul je er veel haaientanden vinden met name de soorten Negaprion en Carcharhinus komen er veel voor maar ook Galeocerdo en Hemipristis zul je er vinden. Met een beetje geluk ook nog wel een fraaie Carcharocles megalodon.

Overige goed te vinden fossielen zijn: slangenwervels, Alligator tanden, herten- en paardenkiezen, roggentanden en stekels, schubben en kaakjes van vissen, Glyptodontpantser en schildpadpantser.

Er staan 13 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de FL Peace River Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Mulberry (Phosphate Museum)
Museum: Mulberry Phosphate Museum

Colofon

Met dank aan Martijn Schalk voor het leveren van deze beschrijving!

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN