HOME Fossielen locaties Ceará, Brazilië
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Ceará
  Brazilië

Toegevoegd:
mei 2006
Aangepast:
mei 2006

>> Bekijk Alle locaties
 Zie ook Mineralenlocatie Ceará

Beschrijving locatie

De Braziliaanse staat Ceará staat bekend om de export van fossiele vissen. Vaak gedreven door armoede worden deze fossielen uitgehakt door de lokale bevolking in één van de vele groeves in het gebied. Nadeel van deze exploitatie is dat veel bijzondere fossielen nooit professioneel onderzocht zullen worden.

De goed bewaarde fossiele vissen stammen uit het onder Krijt tijdperk (Aptiaan en Albiaan), en zijn zo'n 80 miljoen jaar oud.

De best bekende vis van deze vindplaats is de Vinctifer comptonii, een Aspidorhynche soort. Deze vissen worden gevonden in de zogenaamde vissenbroodjes. Concreties (knollen) met daarin het visfossiel.

De afgebeelde Dastilbe is iets dat later pas geëxporteerd werd, maar dan wel in grote hoeveelheden. Veel fossiele Dastilbe visjes lijken een gebogen nek te hebben, maar dit is een normaal verschijnsel bij deze visjes nadat ze doodgingen.

De Santana formatie in het Araripe bekken bestaat uit afwisselende kustafzettingen van zandsteen, gelamineerde kalksteen (met de fossiele vissen), schalie en siltsteen.


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Het gebied ligt in het noordoosten van de Braziliaanse provincie Ceara. Eigenlijk alle fossielen zijn afkomstig van het Araripe plateau. Onder andere bij Chapada do Araripe wordt veel gegraven naar fossielen. Bij Nova Olinda, Santa Rita, Caldas en Santana do Cariri zijn groeves.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Fossiele vissen. De onderstaande Dastilbe sp. en de Vinctifer comptonii komen het meeste voor. Andere fossielen die voorkomen in de regio zijn onder andere vele soorten insecten en planten. Ook worden reptielen gevonden (o.a. krokodillen en schildpadden).

Zeer belangrijke vondsten van daar zijn ook het grote aantal Pterosauriers. In Naturalis hangt een compleet Pterosaurus skelet afkomstig van deze vindplaats, die vernoemd is naar Steven Spielberg.

Er staan 2 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.
Ga naar de Ceará Soortenlijst om je eigen vondsten te determineren!

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Museum: DNPM-Museu de Fósseis
Museum: Museu de Paleontologia da Urca

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN