HOME Fossielen locaties Krasiejów, Polen
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Krasiejów
  Polen

Toegevoegd:
januari 2006
Aangepast:
januari 2006

>> Bekijk Alle locaties
Deze locatie is gesloten of niet meer toegankelijk !!!

Beschrijving locatie

In het zuiden van Polen bij Opole is in 1993 in een kleigroeve een afzetting gevonden met veel skeletresten van gewervelden, onder andere saurussen. Sindsdien zijn er verschillende opgravingen geweest door medewerkers en studenten van de universiteiten van Opole en Wroclaw.

In de enorme groeve is klei uit de Keuper (onderdeel van het Trias tijdperk) ontsloten. Dit wordt afgegraven voor de productie van cement.

Het gebied was in vroeger tijden de monding van een rivier en daarom worden daar zoveel overblijfselen gevonden. De dieren die met de rivier meegesleurd werden kwamen daar terecht en hoopten zich op in een soort kerkhof. De botten zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Er zijn meerdere vrij complete skeletten gevonden.

Er worden voornamelijk botten gevonden van krokodilachtige reptielen, amfibieën en dinosaurussen uit een zoetwater milieu. De vindplaats is vooral bekend geworden toen er in 2000 botten van een tot dan toe onbekende pré-dinosaurus gevonden werd, die de Silesaurus werd genoemd (Silesaurus opolensis). De fossielen zijn ongeveer 225 miljoen jaar oud.

In februari 2000 is de groeve aangewezen als beschermd gebied, en opgravingen zijn alleen nog toegestaan met toestemming van de autoriteiten. Het is hier dus niet toegestaan om zelf te zoeken, maar er is wel een museum ingericht waar gevonden fossielen tentoongesteld worden. Zie http://www.dinopark.pl voor meer informatie (in het Pools).


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Krasiejów ligt in het zuiden van Polen ongeveer 30 kilometer ten oosten van Opole. Neem de weg van Opole richting Czestochowa. De groeve is te vinden vlakbij het plaatsje Ozimek. Zie het kaartje voor verdere details.

Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

De belangrijkste vondsten zijn de verschillende dinosauriërs (Metoposaurus, Capitosaurus, Phytosaurus, Rauisuchus Cyclotosaurus en de planteneters Aetosaurus en Silesaurus opolensis. Verder zijn er amfibieën (Capitosaurus, Paleorhinus, Stagonolepis en Teratosaurus), insecten en vissen gevonden.

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Faustianka
Fossielen locatie: Knurów
Fossielen locatie: Opole
Fossielen locatie: Szczygłowice
Museum: Dinopark Krasiejów

Colofon

Met dank aan Ingrid Kielen voor het meewerken aan deze beschrijving.

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN