HOME Fossielen locaties Bornholm, Denemarken
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

Op 12 maart heeft de Nederlandse overheid besloten dat in heel Nederland alle evenementen met meer dan 100 bezoekers moeten worden afgelast. Dit betekent dat wij als organisatie van PaleoTime-NL genoodzaakt zijn om ons evenement af te gelasten. PaleoTime-NL 2020 gaat niet door.

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Fossielen locaties

Fossiel uit het Determinatiesysteem

Georockhop  Bornholm
  Denemarken

Toegevoegd:
juni 2002
Aangepast:
september 2005

>> Bekijk Alle locaties

Beschrijving locatie

Op het eiland zijn diverse lagen uit het Paleozoicum (Cambrium tot en met Perm tijdperken) aan de oppervlakte te vinden. Op het midden van het eiland bij Aakirkeby bevindt zich een interessant modern natuurhistorisch museum met veel aandacht voor geologie. Het adres is Grønningen 30. Zie ook de website van het museum.

In het Duitse boek "Fossilien suchen in Süd-Skandinavien" staan meerdere vindplaatsen beschreven, maar veelal zijn deze vindplaatsen overwoekerd.


Heeft u (meer) foto's van deze locatie? Stuur ze in via het Fossielenlocatie foto formulier!

Routebeschrijving

Het Deense eiland Bornholm is vanuit Zweden het beste bereikbaar. Er gaan echter ook boten vanuit Kopenhagen en Polen naar Rønne op Bornholm. Op het strand zijn meestal de beste vondsten te doen, omdat daar constante erosie van de gesteenten aan de kust plaatsvindt. De noordelijke helft van het eiland is niet interessant, omdat daar alleen graniet aanwezig is.

  • 1 Zuidoostkust
    Aan de zuidoost kust van het eiland zijn zandstranden. Op deze standen kan men gelige stukjes barnsteen vinden op de vloedlijn. Het beste kan men zoeken in het voorjaar of najaar na een storm.
  • 2 Arnager Klint
    Vanaf de haven van Arnager lopen langs het strand naar het westen. De klif is ongeveer 20 meter hoog en 200 meter lang en bestaat uit kalksteen uit het Krijt tijdperk. In de groengekleurde glauconiet (mineraal)houdende lagen en kalkstenen zijn bivalven (Inoceramus sp.), ammonieten, belemnieten en sponzen te vinden.
  • 3 Zuidkust bij Arnager
    Aan de zuidkust ten oosten van Arnager zijn platte zwarte stenen te vinden. Als deze gespleten worden zitten er vaak graptolieten uit het Siluur tijdperk in.
  • 4 Aan de westkust van het eiland (ongeveer 6 km. van Rønne in de Blykobbe Plantage) komen landafzettingen uit het Perm tijdperk voor. Afval van een oude kleigroeve is hier gestort bij zee. Er zijn hier resten in gevonden van krokodillen en schildpadden. De kans om hier mooie fossielen in aan te treffen is echter klein.
Sleep de kaart of zoom in of uit voor een overzicht van de locatie.

Vondsten

Barnsteen en graptolieten. In de kalksteen uit het Krijt tijdperk bivalven (Inoceramus sp.), ammonieten, belemnieten en sponzen.

Er staan 12 foto's van fossielen van deze vindplaats op de Fossielen Determinatiesysteem.

Literatuur aangeraden door leden

Er is nog geen literatuur toegevoegd voor deze lokatie.

Heeft u (meer) literatuur die relevant is voor deze vindplaatsbeschrijving? Stuur de literatuurverwijzing via het Literatuur formulier!

Andere locaties in deze regio

Fossielen locatie: Brantevik
Museum: NaturBornholm

Colofon

Iedereen die gebruik maakt van de vindplaatsen op deze site dient zich te houden aan de Verzamelcode!
Doorzoek nu het Forum om actuele berichten te zoeken over deze vindplaats.
Heb je meer info of correcties? MELDEN