paleontica-logo

 

Holzmaden

Naam: Holzmaden, Duitsland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

In de regio Holzmaden is de zogenaamde Posidonia schalie uit het Lias (onderdeel van het Jura tijdperk) aanwezig in de ondergrond. Deze schalie is destijds gevormd in een tropische zee. In het Urweltmuseum in Holzmaden kun je ook enkele sauriërs bewonderen die in deze zee moeten hebben rondgezwommen!

Er waren vroeger meerdere groeves in het gebied tussen Holzmaden - Ohmden - Schlierbach - Zell, waarvan de meeste inmiddels gesloten zijn. Nu zijn er nog twee groeves over, waarvan er één speciaal voor fossielenzoekers opengehouden wordt. Dit is de grote groeve tegenover het Hauff Museum in Holzmaden. Bezoekers kunnen hier in de Posidonia schalie fossielen zoeken. Je kunt hier groot gereedschap huren voor een klein bedrag. Museum medewerkers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en om vondsten te determineren. Afvalgruis wordt regelmatig verwijderd uit de groeve.

De Posidonia schalie in het Holzmaden gebied is beschermd door wetgeving, en hetzelfde geldt voor de fossielen die erin gevonden worden. Erkende museummedewerkers bekijken de vondsten op wetenschappelijk belang. In dat geval wordt de vinder gecompenseerd. Normale vondsten zoals ammonieten, belemnieten en zelfs los voorkomende reptielenbotten kunnen zonder problemen meegenomen worden.

In Holzmaden kun je het Urwelt Museum Hauff bezoeken. Het museum bevindt zich aan de Aichelberger Strasse 90 te Holzmaden/Teck. Voor meer informatie kun je de website bezoeken: http://www.urweltmuseum.de/ . Het museum organiseert ook uitstapjes naar een nabijgelegen groeve, waar je vervolgens zelf mag zoeken.

Met dank aan Arno Luyckx voor zijn bijdrage aan deze beschrijving.

Vondsten

Diverse fossielen uit het Lias (onderdeel van het Jura tijdperk). Er kunnen onder andere ammonieten, belemnieten en bivalven (o.a. Posidonia) worden gevonden in de oliehoudende schalie. Sauriër fossielen zijn er ook gevonden.

Er staan 5 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Holzmaden.

Route

Holzmaden ligt ten oosten van Stuttgart in het zuidwesten van Duitsland. Het Urweltmuseum is te vinden in Holzmaden, en staat overal aangegeven. De groeve ligt naast het museum.

De tweede groeve Schieferbruch Ralf Kromer ligt in Ohmden. Hier kan tegen betaling worden gezocht van maart tot midden november tijdens werkuren. http://www.schieferbruch-kromer.de

Literatuur over deze locatie

  • Hauff, Rolf Bernhard, 1997: Urwelt-Museum Hauff: Leben im Jurameer
    Hauff-Stiftung
    toegevoegd door: amelchers

  • Hauff, B., Hauff, R.B., 1981: Das Holzmadenbuch
    Öhringen, Rau, 80 p.
    toegevoegd door: amelchers

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

10.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop