paleontica-logo

 

Cadzand

Naam: Cadzand, Nederland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

De stranden van Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad (de Verdronken Zwarte Polder) en Groede zijn heel toegankelijke fossielenvindplaatsen en ook heel geschikt voor kinderen. De fossielen komen uit diverse lagen voor de kust die geërodeerd worden door de zeestromingen. Er zijn diverse leuke boekjes verschenen met vondsten uit Cadzand. Deze zijn te verkrijgen in toeristen winkeltjes in Cadzand-Bad.

Het is ook mogelijk te zoeken op de zandplaten "De Hoge Platen" in het midden van de Westerschelde. Je kan er alleen in de zomer naartoe met het bootje 'De Festijn' die vanaf de haven van Breskens vertrekt. Zie website voor meer informatie. Op de zandplaten zijn in principe dezelfde vondsten te doen als op het strand, maar er is minder concurrentie.

Vondsten

Bivalven, haaientanden en roggentanden komen het meeste voor. Ook kunnen tanden worden gevonden van vissen en potvissen en zelfs diverse botten van zoogdieren. De vondsten zijn grotendeels afkomstig uit het Mioceen, Plioceen tot en met Pleistoceen (onderdeel van het Neogeen tijdperk). Vogelbotjes (herkenbaar aan het feit dat ze hol zijn) zijn erg zeldzaam.

Er staan 200 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Cadzand.

Route

Cadzand ligt in Zeeland bijna op de grens met België. Zeeuws Vlaanderen is vanuit Nederland te bereiken via de toltunnel onder de Westerschelde bij Terneuzen of via Antwerpen. De fossielen worden voornamelijk gevonden op het strand tussen het Belgische Knokke en de Zwarte Polder in Nieuwvliet-bad. De beste plek is het strand bij de Zwarte Polder. Richting Cadzand is alles recentelijk opgespoten, en het zand bevat nauwelijks haaientanden. Wel kunnen tussen Cadzand-Bad en het Zwin nog steeds redelijk veel Eocene fossielen gevonden. Het gaat dan hoofdzakelijk om de zogenaamde 'Zwinkokkel', Venericor planicosta Lamarck, 1801. Zie ook de de vindplaatsbeschrijving van het Belgische Knokke, aan de andere kant van de Zwingeul.

De meeste mensen zoeken gewoon op het strand bij eb. Sommige mensen graven echter kuilen hoger op het strand, en zeven vervolgen het materiaal door een niet al te grove zeef. Zie de Uitrusting pagina voor een handleiding voor het zelf bouwen van een zeef.

Een goede plek om een kuil te graven en te zeven is het strand van Groede. Komend vanaf Cadzand, Nieuwvliet kom je langs camping Groede. Vervolgens kom je op een T-splitsing; rechtsaf kun je naar Groede, links (met de weg mee), richting Breskens. Langs deze weg kun je parkeren en is het direct de eerste strandopgang.

Net voor de vloedlijn hoef je niet zo diep te scheppen om een mooie laag (schelpen, fosforiet, en haaientanden) te vinden. Verder naar boven (richting duinen) zitten ook mooie lagen, maar dan graaf je al snel tot net onder je oksels.

Literatuur over deze locatie

 • Raad, H., 2016: Zeeuwse strandfossielen: fauna zeelandica in de oertijd
  De Drvkkery, 144 pagina's
  toegevoegd door: webmaster

 • Moerdijk, P.W. et al., 2010: De fossiele schelpen van de Nederlandse kust
  NCB Naturalis, ISBN 978-90-5011-342-7
  toegevoegd door: Bram

 • Lindeman, T. Fraaije, R. (eds.), 2003: Gids voor strandfossielen van Cadzand en Nieuwvliet-Bad
  Oertijdmuseum "De Groene Poort", 151 pagina's
  toegevoegd door: Bram

 • Wes, C. de, 2001: Zwart Goud Deel 2 - Over haaien, haaientanden & andere fossielen op het strand van Knokke tot Cadzand en van Nieuwvliet tot Breskens
  Haaientand Uitgeverij, 48 pagina's
  toegevoegd door: Bram

 • Wes, C. de, 2000: Zwart Goud - Haaientanden en andere fossielen op het strand van Knokke tot Cadzand en van Nieuwvliet tot Breskens
  Haaientand Uitgeverij, 48 pagina's
  toegevoegd door: Bram

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Walcheren
Fossielenlocatie: Brouwersdam

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop