HOME Artikelen Conserveren met Paraloid B72
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Artikelen

GeorockhopConserveren met Paraloid B72

De kunsthars Paraloid B72 wordt professioneel veel gebruikt als conserveermiddel voor schilderijen, glas, keramiek en ook voor fossielen. Conservatoren van musea gebruiken deze copolymeer op vrij grote schaal.

Belangrijkste reden hiervoor is dat paraloid B72 transparant, niet bros, erg duurzaam en stabiel is. Het vergeelt niet en is gemakkelijk te verwerken. Het materiaal is volledig reversibel. Dat wil zeggen dat het altijd weer oplosbaar en volledig verwijderbaar is door het weer op te lossen in een oplosmiddel zoals Aceton. Reversibiliteit is belangrijk, want wellicht wil je na verloop van jaren het stuk toch nog op een andere manier restaureren of behandelen.

In het verleden zijn veel fossielen met bijvoorbeeld haarlak, schellak of andere onstabiele chemische middelen behandeld. Dit vergeelt en scheurt vaak na verloop van tijd en is lastig of niet meer te verwijderen. Een fossiel kan hierdoor verloren gaan.

oplossen
Paraloid B72 wordt geleverd als een soort plastic korrels. Deze korrels zijn onder andere oplosbaar in Aceton, Ethylacetaat en Tolueen. De verschillende oplosmiddelen hebben invloed op hoever het middel doordringt in het object, en op de droogtijd.

Let goed op!
Oplosmiddelen kunnen schadelijk zijn. Gebruik handschoenen en goede oogbescherming en zorg voor een goed geventileerde ruimte of doe het buiten. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzingen en waarschuwingen bij deze middelen!

 


Paraloid B72 lost niet erg snel op in een oplosmiddel. Om te voorkomen dat je heel vaak moet schudden voordat de paraloid is opgelost kun je de volgende methode gebruiken voor een vrij nauwkeurige 10% oplossing. Bij andere hoeveelheden of percentages kun je dit natuurlijk omrekenen.

Conserveren
Je kunt een 5% of 10% Paraloid B72 oplossing gebruiken voor snelle versteviging van vondsten. Hiervoor kun je een klein kwastflesje meenemen  in het veld. Kleinere fragiele vondsten en bijvoorbeeld botmateraal zijn hiermee goed te verstevigen zodat het uitgehakt en getransporteerd kan worden. Ook thuis kun je vondsten conserveren met Paraloid B72. De beste methode hiervoor is om het object een tijd ondergedompeld te laten in de vloeistof. Zorg wel dat de objecten goed droog zijn. Zorg ook dat dat het geheel in een afgesloten geheel zit zoals een jampot, anders verdampt het oplosmiddel heel snel. Voor grotere objecten kan het ook met een kwastje opgebracht worden, maar zorg dan voor een 5% verdunning zodat het middel dieper in het object doordringt.

Pyriet
Fossielen die Pyriet of Markasiet bevatte zijn onder invloed van lucht onderhevig vaan verval. Zonder conservering blijft er na verloop van jaren alleen een hoopje stof van over. Paraloid B72 kan ook gebruikt worden om deze fossielen te consereveren om ze effectief van de lucht af te sluiten. Dit werkt echter alleen goed bij fossielen waarbij nog geen verval is opgetreden. Het is zaak om direct na schoonmaken en goede droging de conservering toe te passen.

Fossielen waarbij al pyrietverval is opgetreden zijn veel lastiger. Door het verval ontstaan allerlei zuren en chemische verbindingen die na evt. conservering de luchtdichte Paraloid B72 laag kunnen doorbreken. Hierdoor gaat het verval toch weer verder. Mocht je het toch willen proberen is het zaak om zoveel mogelijk vervalproducten mechanisch en door onderdompeling in water te verwijderen. Na goede droging kan een poging worden gewaagd. Er zijn wellicht ook chemische middelen om de vervalproducten te verwijderen.

Lijm en vulmiddel
Paraloid B72 kan ook gebruikt worden als lijm in de verhouding 1:1 met oplosmiddel. Door Paraloid B72 te mengen met een inert middel kun je het ook als vulmiddel gebruiken. Sommige vullende epoxy lijmen zijn steviger, maar die zijn dan weer niet reversibel. Paraloid is bijvoorbeeld te mengen met glasbolletjes, maar je zou ook gesteentepoeder kunnen gebruiken zodat je meteen de juiste kleur van het object hebt bij restauratie.


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.