HOME Artikelen Tsunami
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

Op 12 maart heeft de Nederlandse overheid besloten dat in heel Nederland alle evenementen met meer dan 100 bezoekers moeten worden afgelast. Dit betekent dat wij als organisatie van PaleoTime-NL genoodzaakt zijn om ons evenement af te gelasten. PaleoTime-NL 2020 gaat niet door.

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Artikelen

GeorockhopTsunami

Een tsunami is een vloedgolf in zee die een kust overspoeld. De oorzaak van een tsunami is meestal een zeebeving, maar ook een vulkaanuitbarsting, onderzeese aardverschuiving of een meteorietinslag kunnen de oorzaak zijn. Door het plotseling verplaatsen van een grote hoeveelheid water kan er een golf ontstaan met een grote golflengte die honderden, soms zelfs duizenden kilometers ver kan komen.

Door het ondieper worden van de zee bij de kust wordt de golflengte van de golf steeds kleiner, maar de hoogte juist hoger. Een tsunami kan tientallen meters hoog worden. Hierdoor kan een tsunami kilometers ver op het land doordringen en grote schade veroorzaken.

Rond de grote oceaan komen tsunami's het meeste voor vanwege het actieve vulkanisme. Ook in andere oceanen en zeeën zijn tsunami's beschreven.


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.