HOME Artikelen Zelf een zeef maken
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Artikelen

GeorockhopZelf een zeef maken

Een zeef kun je vrij gemakkelijk zelf maken. De materialen zijn gemakkelijk bij de bouwmarkt / doe-het-zelf zaak te vinden. Iets moeilijker is het vinden van de juiste gaas. Deze moet niet enkel de juiste maaswijdte hebben, maar ook stevig zijn en bij voorkeur roestvrij. Gaas gemaakt uit een dunnere gaasdraad 'snijdt' beter door zand bij het schudden, en werkt comfortabeler.

Kies een maaswijdte in functie van de grootte van de fossielen die je wil vinden en de aard van het materiaal waarin je zoekt. Is de maaswijdte te groot, verlies je een deel van de fossielen, kies je ze te klein, dan kan je problemen krijgen dat het zand niet of moeilijk door de zeef kan. Je kan ook meerdere zeven met uiteenlopende maaswijdtes maken, of inlegstukken die je in een zeef kan leggen om met een kleinere maaswijdte te zeven. 

Een goede standaard maaswijdte voor veelzijdig gebruik is 5 mm. 

 

Voorbeeld van een eigenbouw zeef

 

Volle zeven kunnen soms best zwaar zijn. Je kunt daarvoor een pootconstructie maken waar de zeef op rust. Door de poten in het zand te steken kun je het geheel gemakkelijk heen en weer schudden om te zeven. In het voorbeeld is gebruik gemaakt van standaard betonijzer. Aan de poten zijn uitsteeksels gelast, zodat ze op de aan de zeef passen. Deze poten zijn nergens te koop, dus je zult ze zelf moeten (laten) lassen. Het betonijzer dat ik gebruik is 1,75 meter lang. Het is belangrijk dat de zeef vlot op de poten gezet kan worden en er weer af kan gehaald worden. Je moet immers de zeef kunnen leeggieten na het doorzoeken. Een kleinere zeef weegt minder en kan je gewoon voorzien van handvaten. 

 

Let bij de bouw van je zeef op de volgende zaken:

 

Het gebruik van hoekbeugels is noodzakelijk voor de stevigheid van de zeef

  

Een mogelijke manier om poot en houder te ontwerpen


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.