HOME Artikelen Subductie
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Artikelen

GeorockhopSubductie

Subductie is het proces waarbij een aardplaat met oceanische korst onder een andere aardplaat schuift. Oceanische korst is zwaarder dan continentale korst. Daarom duikt oceanische korst onder de continentale korst, of onder lichtere oceanische korst.

Een voorbeeld van een zone waar nu subductie optreed zijn de westkusten van Noord en Zuid Amerika waaronder subductie plaatsvindt van oceanische korst van de Nazca plaat en de Pacifische plaat.

Subductie gaat gepaard met enorme krachten. Dit kan krachtige aardbevingen veroorzaken omdat de subductie meestal niet geleidelijk gaat maar schoksgewijs. Op de plek waar de subductie plaatsvind kunnen diepe oceanische troggen ontstaan van kilometers diep.

Het sediment wat op de subducerende plaat ligt is waterrijk en veroorzaakt na subductie vulkanisme op ongeveer 100 tot 200 kilometer vanaf de plaatgrens op de bovenste plaat. Er kunnen in zee vulkanische eilandbogen ontstaan. Op het land ontstaan ook rijen met vulkanen. De vulkanen bij subductiezones zijn meestal vrij explosief waardoor er stratovulkanen ontstaan.


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.