Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

Op 12 maart heeft de Nederlandse overheid besloten dat in heel Nederland alle evenementen met meer dan 100 bezoekers moeten worden afgelast. Dit betekent dat wij als organisatie van PaleoTime-NL genoodzaakt zijn om ons evenement af te gelasten. PaleoTime-NL 2020 gaat niet door.

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Artikelen

GeorockhopZand

Zand is een soort klastisch sediment dat uit korrels bestaat van 63 micrometer en 2 millimeter. Als het fijner is heet het silt, als de korrels groter zijn is het (fijn) grind. De korrels bestaan uit afbraakmateriaal van ander gesteente. Dat kan zowel kwarts zijn als bijvoorbeeld schelpfragmenten. Zand komt op aarde veel voor. Het meeste zand bestaat uit kwarts omdat dat vaak het hardste component is van gesteenten. Bij verharding van zand onder invloed van diagenese ontstaat zandsteen.

De mate van afronding en sortering van de zandkorrels zegt iets over de herkomst en het transport. Bij sterk afgeronde korrels is het zand verder getransporteerd dan bij hele hoekige korrels. Bij transport door de wind worden de korrels meer afgerond dan bij transport door water. Windafzettingen zijn ook vaak beter gesorteerd omdat alleen de lichtere korrels worden meegenomen door de wind.


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.