HOME Artikelen Graptolithina
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Paleotime-NL 2020

Op 12 maart heeft de Nederlandse overheid besloten dat in heel Nederland alle evenementen met meer dan 100 bezoekers moeten worden afgelast. Dit betekent dat wij als organisatie van PaleoTime-NL genoodzaakt zijn om ons evenement af te gelasten. PaleoTime-NL 2020 gaat niet door.

Klik hier voor meer informatie

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Artikelen

GeorockhopGraptolithina

Graptolithina of Graptolieten behoren tot het phylum Hemichordata. Ze kwamen voor vanaf het midden Cambrium, en stierven uit aan het begin van het Carboon tijdperk. Veel graptolieten hadden een planktonische levenswijze, zij zweefden in de bovenste wateren van de oceanen. Hun exoskelet (uitwendig skelet) bestond uit organisch materiaal (chitine) en niet uit kalk. Graptolieten vormden door ongeslachtelijke deling kolonies. Als ze doodgingen zakten de skeletten naar de bodem en bleven ze alleen bewaard in fijne dungelaagde kleien, die gevormd werden in anoxisch (zuurstofloos) zeewater. Ze worden nu als platgedrukte fossielen teruggevonden in zwarte schalies.

Graptolieten komen veel voor in (diepzee)afzettingen uit het Ordovicium en Siluur tijdperk. In deze tijdperken worden ze ook als gidsfossiel gebruikt.

Voorbeeld van een graptoliet.

 

     Globe.png

Foto's of locaties voor Hemichordata bekijken


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.