HOME Artikelen Foraminifera
Facebook Fossiel.net In English In het Nederlands

Mededeling


Bouw mee aan Fossiel.net!
Hoe kan ik helpen?

Doneren

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

Populairste Artikelen

GeorockhopForaminifera

Foraminiferen, oftewel gaatjesdragers zijn ééncellige organismen met een gekamerd kalkskelet. Van oudsher wordt het Phylum Foraminifera tot het rijk van de Prostisten gerekend. Tegenwoordig geldt deze indeling als verouderd. Het rijk van Protista is om taxonomische redenen opgeheven en de Foraminifera worden nu tot de Supergroup Rhizaria gerekend.  De populaire naam voor foraminiferen is forams. Foraminifera kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:

Een deel van de foraminifera heeft een endosymbiontische relatie met ééncellige organismen. Er bestaan zowel grote vormen (grootforaminiferen) die met het blote oog goed te zien zijn en op de (ondiepe) zeebodem leefden, als kleine vormen die als plankton in zee zweefden. De kamers zijn vaak spiraalsgewijs gerangschikt, onderling verbonden door poriën. Sommige grootforamiferen lijken wel een beetje op kleine ammonieten, maar deze gelijkenis is uiteraard slechts oppervlakkig.

Foraminiferen worden veel gebruikt in geologisch onderzoek om het oorspronkelijke milieu en klimaat te reconstrueren. De oudste fossiele foraminiferen komen al voor in gesteenten van Cambrische ouderdom en ze komen ook nu nog steeds voor. Vanwege hun snelle evolutie worden ze ook veel als gidsfossielen gebruikt.


Foraminiferen in Kroatië. Foto: Herman Zevenberg

     Globe.png

Foto's of locaties voor Foraminifera bekijken

 

Met dank aan Johan Vellekoop.


Heb je aanvullingen op deze tekst? Neem dan contact op met het Fossiel.net Team.