paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Hexapoda

Het Subphylum Hexapoda ('zespotigen') vormt de grootste groep binnen de Arthropoda, en omvat naast een aantal kleinere groepen ook de klasse van de insecten. Fossiele Hexapoda zijn gekend vanaf het midden Devoon tijdperk. De groep is doorheen de evolutionaire geschiedenis steeds erg succesvol geweest. Er zijn inmiddels bijna een miljoen soorten insecten beschreven door de wetenschap. Het is verreweg de diergroep met de meeste soortenrijkdom. De meeste soorten insecten leven op het land en in zoet water, en het zijn vaak actieve vliegers. Insecten vormen de eerste groep die actieve vlucht ontwikkelde als voortbewegingsmethode. 

Insecten hebben een exoskelet van chitine. Bij de meeste insecten is een driedeling zichtbaar: De kop (tagmata), middengedeelte (thorax) en achterzijde (abdomen). Aan de thorax zitten zes poten. Verder heeft de kop diverse kaakdelen en antennes. Sommige insecten hebben twee of vier vleugels.

De oudste fossiele insecten zijn bekend uit het Devoon tijdperk, maar de eerste insecten moeten waarschijnlijk al zijn ontstaan in het Siluur. Over de afstamming van insecten is nog weinig bekend. Pakweg 300 miljoen jaar geleden ontstonden de eerste kevers, 250 miljoen jaar gelden de vliegen en 150 miljoen jaar geleden ontstonden de motten en wespen. Veel goed bewaarde fossiele insecten zijn gevonden in barnsteen.

 

     Globe.png

Foto's of locaties voor Hexapoda bekijken

 

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop