paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Mosasaurus

Mosasaurussen of in het Nederlands Maashagedissen zijn reptielen van de familie Mosasauridae, welke op zijn beurt behoort tot de orde van de Squamata, waartoe ook hagedissen en slangen behoren. 'Mosa' staat hier voor 'Maas', een referentie naar de locatie waar het eerste fossiel van deze groep gevonden is, in 1766 in de St. Pietersberg in Maastricht. Dit stuk is te bezichtigen in het Teylers Museum in Haarlem.

Wellicht het bekendste en alvast het meest beruchte Mosasaurusfossiel is de vrijwel complete schedel die iets later is opgegraven in de St. Pietersberg, en die later het holotype van M. hoffmani werd. Dit stuk werd enkele decennia na zijn ontdekking door de Fransen geroofd en in Parijs ondergebracht. Slechts recent, 200 jaar na datum, is het stuk voor een tentoonstelling terug thuis kunnen komen.

Ontdekking van het M.hoffmani holotype, gravure van Levillaire.

Tijdens het Maastrichtiaan (onderdeel van het Krijt tijdperk) behoorden de meeste Mosasauriërs tot de toppredatoren in de toenmalige zeeën en oceanen. De algemene bouw was vrij lang en slank met vier flippers en een zwemstaart. Voortbeweging gebeurd met laterale zwembewegingen. Er zijn diverse genera beschreven, over de hele wereld. De grootte varieert, maar de grootste konden meer dan tien meter lang worden. Mosasaurussen zijn uitgestorven aan het einde van het Krijt tijdperk. In de kalksteen van Zuid Limburg worden regelmatig mosasaurusresten aangetroffen. Losse tanden en botresten komen het meeste voor. Meerdere botten bij elkaar zijn erg zeldzaam. In de fosfaatafzettingen van Khouribga in Marokko komen mosasauriërs ook veel voor.

In 1998 in de ENCI-groeve een gedeeltelijk skelet van een Mosasauriër ontdekt. Het dier bleek na zijn dood te zijn aangevreten door haaien. Hierdoor is helaas niet het complete skelet gevonden van de Mosasaurus die Bèr is genoemd. De schedel en een aantal wervels van Bèr is te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum te Maastricht. Bèr is beschreven als nieuwe soort: Prognathodon saturator.

In 2012 was het opnieuw prijs toen de groevearbeider Carlo Brauer bot- en tandresten zag bij het werken. Deze mosasaurus, gepast Carlo genaamd, wordt momenteel uitgeprepareerd en onderzocht in het Natuurhistorisch Museum van Maastricht.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop